Проблемите на политическото лято

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В България по принцип се правят такива изисквания към някаква длъжност, за да отговаря на определен човек, каза Стойчо Стойчев. И припомни, че сега се връща старото положение, което беше променено, за да бъде махнат Йордан Бакалов като шеф на военното разузнаване.

"Очевидно се цели някой да бъде назначен на тази длъжност, който не е военно лице", предположи политологът.

Според него в този случай няма война на институциите, въпросът опира до определено лице, което мнозинството в парламента иска да постави на този пост.

Проф. Александър Маринов е с различна позиция. Според него става дума за противопоставяне на принципна основа - как се прави политика, как се правят закони, как се аргументират те. И той смята, че до война между президент и парламент не е не се е стигнало, има противопоставяне.

"Има много неща в работата на парламента, които би трябвало да предизвикват безпокойство. Не като конкретни решения, а като начин на взимане на решенията. Тези, които приемат законите, не могат да кажат защо ги приемат и до какво ще доведе тяхното прилагане, което е лошо", отбеляза социологът.

В българската политика хората се вторачват в личността, а с персонални назначения институции не се правят и институционална политика няма как да има, подчерта Стойчо Стойчев.

Политическото лято се нагорещи и със скандала с изтеклите данни на НАП, с проблема с африканската чума по свинете и задаващите се нови играчи на политическата сцена.

Първите два проблема засегнаха милиони хора, подчерта проф. Александър Маринов. По думите му лошото управление създава проблеми, допуска да се задълбочават и те засягат хората.

Заявеното намерение на Слави Трифонов за влизане в политиката в едни бъдещи избори ще има ролята на политически отдушник с клапан, посочи Стойчо Стойчев. И евентуално негово участие ще генерира по-висока избирателна активност - от около 3,5 млн. до 4 млн. души. С тези половин милион гласа Слави Трифонов би могъл да реализира при парламентарни избори около 30 депутати. Според Стойчев в парламента те ще правят това, което прави сега Веселин Марешки - да подкрепя мнозинството във важните гласувания, а през останалото време да занимава обществото с маргинални въпроси.

Според проф. Александър Маринов местните избори не са най-добрият момент за дебют на нова партия, защото това означава поне в една част от общините да намерят много убедителни кандидатури, ч това не е лесно.

Вижте целия разговор във видеото.