Здравеопазване и киберсигурност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Любомир Тулев определи забраните за лекарите са част от мерките за киберсигурност като стъпка в правилната посока. Известно е, по думите му, че чрез флашките можем да заразим множество компютри например, с кийлогър / програма, с която може да се получи информация за паролите, всички натискания на бутоните от клавиатурата/. С нея може да се инсталира дори вирус, с който да заразят нашата система и да откраднат нашите данни.

Според Тулев, когато се конструира инфраструктурата на една компания, е най-добре да се направи сегментиране на мрежата, т. е. да се изолира продуктивната зона /която борави с машини, апарати, които управляват операции човешки животи, например/ от обикновените компютри на лекари и служители, на които се пишат експертизи или други документи. Това е добра практика, защото в такъв случай една флашка не би могла да зарази продуктивната зона на мрежата, вътрешната. Такова разделение на мрежите е препоръчително и за останалите ведомства в страната.

Д-р Мирослав Ненков също смята препоръките на Министерството на здравеопазването за смислени не само за лекарската колегия, но и за всеки един от нас. Що се отнася да системата за киберсигурност в болниците, лекарят изтъкна, че системата на Военно-медицинска академия е много добре изградена, тъй като тя практически няма контакт с мрежата.

Що се отнася до опазването на личните данни на пациентите, д-р Ненков беше категоричен, че в софийската военна болница те са добре опазени предвид на това, че системата на болницата и общата мрежа са "разкачени". Разбира се, и болницата, както е всяка институция, не е застрахована срещу злонамерен достъп, както 0се случи в НАП, добави д-р Ненков.