Продажбата на ЧЕЗ - сделка с много неизвестни. Говорят експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди всичко гостите коментираха днешния пожар в ТЕЦ Марица Изток 2. Еленко Божков уточни, че изгорелият комин на сероочистващата инсталация на 8-и блок ще блокира работата на този блок. Възстановяването на комина ще бъде сложно, ако не се признае 100% от застраховката му. Иван Хиновски застъпи противоположно мнение. Според него няма никаква опасност за сигурността на енергийната система. ТЕЦ-ът работи с 50% от наличната си мощност, но това ,че няма да работи един от блоковете, не е притеснително, тъй като останалите блокове са в разполагаемост.

По отношение на сделката за ЧЕЗ Иван Хиновски отбеляза, че първата, неуспялата сделка за ЧЕЗ и втората - с Еврохолд са в двора на две различни политически сили, като изключи ДПС. Кои са тези сили ще се разбере, според него, когато започнат преговорите и стане ясно кои експерти участват в тях. Така ще се разбере коя политическа сила лобира за тази сделка.

Той акцентира върху необходимостта на критериите, по които се избират бъдещите купувачи на активи, свързани със сигурността на националното електроснабдяване. Той е притеснен, защото Еврохолд, която досега се е занимавала със застраховане, сега започва от нулата в енергийния бранш. От фирмата декларирали, че ще изготвят подконсорциум за енергетика - Еврохолд - енергетика. Нищо обаче не се знае за състава на експертите, политиката по инвестиции и ремонти. Досега ЧЕЗ е влагал по 80 милиона лева за ремонти на година. Не е ясно дали фирмата ще има текущ капитал да организира експлоатацията, ще има ли ноухауто. Добре е, като декларира, че ще се запази мениджмънта на ЧЕЗ, но текушият капитал е много важен и трябва да бъде наличен, за да започне още следващата година и един разход от 180 милиона лева.

Еленко Божков припомни, че при сделката с Инерком е подозирал, че стои Бойко Борисов, а сега, зад тази сделка вижда силуета на един бивш политик.

"Говори се усилено, че Цветан Цветанов е свързан тясно с един от собствениците, шефа на Надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов."

Божков подчерта, че цената на дружеството значително се е повишила, въпреки че голяма част от архивите му вече са били продадени. Останала е за продаване само една, единствена част. Това, смята той, означава, че прави някаква спекулация. Експертът вижда едно положително нещо при договарянето досега - клаузата, според която, ако има някакви забележки, цената ще се намалява. Той обаче се безпокои и за способността на управляващия екип, ако той се запази. Този екип, дошъл от Албания, може да доведе ЧЕЗ до катастрофа, ако се съди от действията му досега.

Божков отново подчерта своето убеждение, че държавата трябваше да изкупи ЧЕЗ. При така сложилата се ситуация сега е много важно е да се намери начин за обезпечаването на кредита, който ще вземе Еврохолд, тъй като активите на ЧЕЗ са вече много малко. Експертът се опасява, че може да се пристъпи към гарантиране на тези вземания от българските граждани чрез сметките им за ток.

Целия разговор с енергийните експерти можете да проследите във видеооткъса.