Проф. Червенков: Кардиолозите гледаме със сърцето си на проблемите на света

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Д-р Лазаров посочи, че осъществяването на тази среща в България е доказателство за това, че "светилата в кардиохирургията оценяват това, което правим при едни наистина трудни условия".

Проф. Червенков сподели, че се връща за втори път в България, 53 години след напускането на страната. Той призна, че завръщането в родината за него е било много емоционално, осъществявайки мечтата си да доведе колегите си от целия свят "в тази хубава прекрасна страна България, в София, да видят какви хора сме ние тук, в Източна Европа". На срещата са присъствали лекари от 56 страни от всички континенти, които са напуснали страната ни с прекрасни спомени.Проф. Христо Червенков: Аз мисля, че д-р Лазаров е лидер на много хубав екип тук, в България. И този екип трябва да се поддържа, за да се развие и да стигне и по-високо ниво. Качеството на техните грижи е много високо. Специалистите в България са на много високо ниво при не толкова добри условия.

Д-р Стоян Лазаров: Един от фокусите на конгреса бяха грижите за новороденото дете и кърмачето.

Той подчерта, че България на този етап не е на световно ниво по отношение на здравеопазването. По думите му обаче сме много близо. Д-р Лазаров призна: "ние някак си сме изоставени да се борим с НЗОК и грижата от страна на държавата е минимална".Проф. Христо Червенков: Трябва да се намери възможност страна като България с такива хубави възможности и с такъв красив град като София, да се построи този детски център за бъдещето на нашите деца. Кардиолозите гледаме със сърцето си на проблемите на света.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти