Проекти и провали в електронните системи на държавата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Димитър Ганчев призна, че не харесва реализацията на услугите за "електронно правителство", защото дори още няма наченки на такова правителство. Имаме само електронна администрация, но само в някаква степен.

"Свидетели сме на това какво се случва дори със системите, които вече са направени и работят - като търговският регистър, като КАТ, като винетките, които не можаха да тръгнат. Не си даваме сметка обаче колко много неща въобще не се случиха и колко много неща въобще не са планирани да се случат. Би следвало всеки един регистър в държавата да бъде електронизиран. Би следвало държавните и общински институции да не ни занимават нас като куриери между тях да разнасяме документи, които те самите издават, за да послужат на тях самите.Това много отдавна е разписано в законите, но все още не е факт, за съжаление."

Ганчев изтъкна, че едни и същи пороци се проявяват при реализацията на електронните услуги. Що се отнася до проблема с винетките, той смята, че ще бъде решен, но не е ясно и предстои да видим дали системата ще продължи да работи след това.