Проф. Димитров: БНБ работи добре с изключение на банковия надзор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Безобразното управление на публичните финанси е една от основните причини за огромния външен дълг на Гърция и лошото състояние на страната. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" бившият шеф на Сметната палата - финансистът проф. Валери Димитров, и добави, че и с държавите се случва това, което става в бизнеса с фалиралите фирми - контролът се поема от кредиторите, за да могат на налагат изисквания към длъжника. Това е нормална логика и така трябва да бъде, заяви той. Проф. Димитров отбеляза, че Тройката предлага условия за продължаване на "животоспасяващото кредитиране" на южната ни съседка. "Гърция има нужда от свежи пари, тя има нужда от ликвидна помощ и ако не е това кредитиране, тя не може да оцелее като публични финанси", каза още той.

Според него, обаче, "задават се неприятни неща за гръцката банкова система". Банките в момента са във ваканция, не оперират нормално и ако не се осигурят достатъчно средства и не бъде преодолян първоначалния натиск върху тях, има голям риск част от тези банки да фалират, прогнозира финансистът.

За него гръцкото обществото е в много сложна ситуация, което налага взимането на разумни решения. Той бе категоричен, че "няма никакъв риск за оперирането на български банки с гръцко дялово участие", както и за клоновете на гръцки банки у нас, защото те се добиват от българска банка.  "БНБ има голяма заслуга гръцката зараза да не се пренесе в България", подчерта проф. Валери Димитров.