Проф. Георги Близнашки: Да се управлява означава да се предвижда

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако продължават скандалите в управляващата коалиция, той не изключва предсрочни парламентарни избори.

„Тези напрежения в управляващата коалиция дават надежди на опозицията. И тя не пропуска случай да атакува с всички средства - позволени и непозволени“, посочи проф. Близнашки.

По думите му в нашата демокрация има редица недъзи, които президентът сочи с пръст. Но има един неприятен момент в неговите изказвания, защото придобиват двусмислен характер след изявленията пред студенти от Пловдивския университет за президентска република. Едно е да защитаваш парламентарната демокрация, с оглед на нейното укрепване, съвсем друго е да имаш едно наум за президентска република, изтъкна бившият служебен премиер.

Той посочи, че на европейския континент няма президентски републики. Като изключим Русия, но тя е свръхпрезидентска република. Те винаги се съпоставят със САЩ.

"Ние трябва да мислим как да се стабилизира нашата конституционна система, как да укрепваме нашия национален парламентаризъм и е добре президентът да нюансира своите критики. Той е избран като пазител на конституцията. Не трябва да подлага под съмнение нейните ценности и принципи. Единението е възможно само на основата на конституцията. Това е гаранцията за нашите демократични ценности. Проблемът у нас е неумението да се слуша. Да се управлява означава да се предвижда", каза още Близнашки.