Проф. Иво Христов: Укритите доходи в България са близо 50 милиарда

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той посочи, че е съгласен с анализаторите, които казаха, че - "при всичкото ми уважение към журналистическата професия - когато убиват редови български граждани, нашите баби и дядовци по селата, нещо не виждам такъв щур ентусиазъм по медиите, но когато е убита една журналистка - безспорно зловещо деяние - някак всички се сетиха, че имаме голям проблем. Това е абсолютно закономерно следствие на т.нар. 30-годишни български реформи - унищожаването на службите за сигурност, ликвидирането на апарата на следствието, изхвърлянето на всички професионалисти от системата на Министерството на вътрешните работи, обвинявайки ги, че са служители на ДС, разрушаването на устоите на държавността под формата на имитация на различни форми на съдебна реформа, докато изпаднахме в това жалко състояние, в което се намираме в момента." По думите му дори при наличие на воля да се отстрани този проблем, няма интерес. Сега създадената икономическа, социална и политическа система в страната няма интерес от промяната на статуквото, защото сериозна група от хора са бенефициенти на това статукво, категоричен беше проф. Христов.

Проф. Иво Христов: Ние сме се поставили в тази наведена поза от близо 30 години. Ние разрушихме суверенитета на страната. Бяхме готови на всякакви форми на "концесия на външните ни приятели" и резултатът е точно този, който закономерно виждаме. Страната е криминализирана и не е нужно да се случи поредното убийство, за да се установи това. Капацитетът на т.нар. български служби е меко казано под въпрос. Една значителна част от експертите бяха натикани в ъгъла. По въпроса за престъпността, корупцията и криминализацията на обществото обикновено се произнасят всякакви "специалисти", като те се занимават с един елемент от системата, без да са наясно, че става въпрос за система. Каквото ни е обществото, такава ни е и престъпността.

На въпрос дали управлението на страната ни няма успехи, проф. Христов отговори, че според компетентни икономисти укритите доходи в България са близо 50 млрд., т.е. това са несъбраните, пропуснатите, отклонените средства. България може да води чудесна икономическа политика, без да разтича на т.нар. чуждестранни инвестиции, защото чуждестранната инвестиция е само добро допълнение.

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад