Проф. Христов: Законодателство е добро, проблемът е в правоприлагането

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Запознат съм с работата на парламента от експертната страна, тъй като съм бил експертен сътрудник в Комисията по правни въпроси в Народното събрание, каза проф. Христов и поясни, че от гледна точка на вътрешните механизми не очаквам кой знае какви изненади.

Не е тайна, че повече от 90% от законодателството се произвежда от администрацията - директно от различните министерства и ведомства, които след това вкарват техните законопроекти като такива на правителството и Народното събрание, колкото и експертен ресурс да има, не може да спре тази лавина от актове, коментира недоразуменията в законите проф. Христов. Но уточни, че като цяло българското законодателство не е лошо. Проблемът е по-скоро в българското правоприлагане, подчерта той.

По думите му законодателството не е технически въпрос, това е политика и всички политически идеи рефлектират в сблъсък на законодателни идеи и актове. Този парламентарен сезон парламентарната група на БСП ще се опита да прокара няколко важни законопроекта, преди всичко това касае т.н. законопроект за държавните и общински предприятия, който има за задача да спре най-сетне тази непрекъсната рокада на кадри там и да се разсее митът, че държавата била лош стопанин. И поясни, че всички развити страни имат мощни държавни сектори, които задават икономическия облик и политиката на държавата в различните икономически области. В България минахме в другата крайност - от 100% държавна собственост сега всякакви либералстващи говорят, че едва ли не държавата трябва да се изтегли от всички възможни сектори и всичко да оставим само на пазара, каза Иво Христов.

Ръководството на БСП заяви, че ще бъде конструктивна, но безкомпромисна опозиция, заяви новоизбраният депутат от левицата.