Ден първи на 44-ия парламент - кои са приоритетите на ГЕРБ?

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По отношение на предложението за председател на НС да бъде издигната кандидатурата на Димитър Главчев, Цветанов заяви, че зад него стои единодушното решение на ГЕРБ. "Днес в пленарна зала той ще бъде представен като възможен кандидат за председател на българския парламент. Убеден съм, че ще получим и подкрепата на Обединени патриоти, разбира се, и на другите парламентарни групи. След което ще преминем към избор за заместник-председатели на НС", каза зам.-председателят на ГЕРБ и уточни, че по процедурните правила, които ще бъдат внесени днес, техните кандидатури ще бъдат приети анблок. Цветанов съобщи, че кандидатът за зам.-председател на ГЕРБ е Цвета Караянчева.

Като още един приоритет пред управлението Цветанов открои съдебната реформа, антикорупционното законодателство и борбата срещу корупцията на всички нива в държавното управление. "От тази гледна точка смятам, че това ще бъдат части от първите законодателни инициативи, които ще има парламентарната група на ГЕРБ." Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че Изборният кодекс ще бъде на дневен ред, предвид референдума, проведен с президентските избори. Ще се работи за въвеждане на мажоритарна система, тъй като политиците трябва да се съобразяват с резултатите от референдума.

По думите на Цветан Цветанов в предстоящата седмица би трябвало да се стигне до пълен политически консенсус между ГЕРБ и Обединени патриоти и да се премине към следващата стъпка - обсъждане на персонален състав на Министерски съвет, който да бъде предложен от г-н Борисов за приемане и избиране в 44 парламент.

Вижте целия разговор във видеото.