Проф. Миланов: Здравната система е в хаос, договорното начало е проформа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Например, бяхме изработили 17 правила за джипитата. В момента са 517 и в тази гора никой не може да се оправи - ту им взимахме нещо, ту им давахме нещо. А да не говорим за болниците, където Касата като едноличен господар се разпореждаше в последните 10 години и особено в момента - нещо, което е недопустимо. Договорното начало е проформа", заяви той.

По думите в здравната ни система цари хаос, но тя все пак работи, макар че не върви в посоката, очертана през 2001 година.

"Последните решения на министерството са да направи реформа, и то внимавайте - само във финансовата част без да се пипат и другите части на здравната система, които са също толкова важни - това е структура, това е функция. Преди три месеца имах възможността да кажа, че вместо предложени два модела, ще има трети, а най-вероятно няма да има нито един", направи прогноза проф. Миланов.

Според него "най-добрият вариант е тази система да бъде поизчистена жестоко, да си остане НЗОК и да има надграждане, на доброволни, забележете, осигурителни, а не застрахователни фондове".

Какво още каза проф. д-р Милан Миланов вижте във видеото.