Проф. Огнян Герджиков: Не ми харесва аматьорщината сред законотворците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По думите му сред законотворците липсва професионализъм. Той посочи, че липсва орган, който да консултира и "оглежда" законопроектите. "И в много напреднали държави има такива органи, които подпомагат. И преди 89. година е имало такива органи. Най-добрите юристи към Държавния съвет са гледали законопроектите", открои той.

Проф. Огнян Герджиков: Политиката е едно занятие, което е трудно. Има качествени политици - те не са прекалено много и не могат да доминират, за съжаление. Но това, което мен повече ме вълнува, е качеството на законотворчеството. То за мен е болната ми тема.

Животът показва дали един закон е добър. Самият факт, че Народното събрание непрекъснато променя законите, които приема, означава, че то самото си пише оценка слаб. Недопустимо е няколко пъти в годината да се променя един и същи закон, подчерта проф. Герджиков и допълни, че тези непрекъснати промени дават несигурност на бизнес средата.

Проф. Герджиков коментира и номинацията за главен прокурор на Иван Гешев, който беше избран за кандидат единодушно от прокурорската колегия във ВСС, като заяви, че му прави добро впечатление и му дава надежда фактът, че Гешев е издигнат единодушно от прокурорската квота във ВСС. "Това е много хубаво, защото той ще оглави Прокуратурата и е многох важно хората, които са в кадровия орган единодушно да го искат него", каза още той.

Във връзка с изказването на Гешев преди време, че този избор за главен прокурор ще бъде "кален, мръсен избор, с платени магистрати и политици", Гердижков смята, че това важи не само за главния прокурор, но и за другите двама от "тримата големи" - председателите на ВКС и ВАС.

Проф. Огнян Герджиков: Аз никога не съм бил във Висшия съдебен съвет. Гледам от страни и ми се ще да бъде както трябва.

Той определи възможността Гешев да е единственият кандидат като "не лош знак", защото ще покаже единодушие.