Румен Петков: Извинение без поемане на отговорност не става

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той подчерта, че "такива издънки стават във всички страни".

"Аз се смущавам много от последващите коментари", заяви Петков и добави: "Когато има черта и чертата е правото, властта не може да минава зад чертата."

Според него извинението на финансовия министър е опит да се отклони поемането на отговорност.

"Уважавам финансовия министър, ценя интелекта му, но това е същият случай като с наддадените пари на политическите партии. Никой не понесе отговорност от Министерство на финансите, а това е пряка щета за държавата", припомни той.

Според председателят на АБВ, "когато се правят грешки, няма ли отговорност се стига до усещане на липса на справедливост, няма усещане, че законът е за всички".

За Петков президентското вето върху текстове от Закона за финансиране на партиите "с право е наложено".

"Грешка на президента е, че не наложи вето върху 1 лев, защото по този начин като държава казахме: Скъпи наши политици и партии, продавайте се според силите и тежестта си", категоричен беше той.

Висят няколко въпроса за сделката за изтребителите F-16, заяви лидерът на АБВ и добави, че цената е 2,640 млрд. лева, но "парите, които ще платим са несравнимо повече".

"Ние ще платим огромни пари за резервните части, защото те са от държави извън ЕС и ще плащаме мита. Договори се едно окастрено въоръжение - 12 ракети... Никой не казва колко ще платим за поддръжката, за ремонта, за възстановяването, за гарантирането на летателните способности на сега използваните самолети МИГ и СУ. И нещо, което не знам защо не се коментира от експертите - разликата в плащането на летателните часове за 20 пилота за тези машини отива на около 8 млн. долара годишно в повече за F-16 в сравнение с европейските самолети... От тези въпроси се бяга", поясни Румен Петков.

В отговор на въпрос дали се очаква взаимодействие между АБВ и БСП на предстоящите местни избори Петков заяви, че "се правят сериозни стъпки в тази посока".

Какво още коментира лидерът на АБВ вижте във видеото.