Професор Биолчев за несъвършенствата на висшето образование

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Образователни парадокси. Несъвършенствата на системата. Гостува бившият ректор на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Боян Биолчев. Професор Биолчев сега е председател на Националната агенция за оценяване и акредитация.

Национално изследване показва, че 22% от младите хора не работят, не учат и не се квалифицират. И в тази незавидна класация България за пореден път се нарежда на първо място сред европейските страни.

Защо обществото не може да мотивира младите хора да бъдат активни и да се усъвършенстват? Според проф. Биолчев обществото е длъжно да създаде условия за за работа и квалифициране. Тъй като съвременният млад човек има изострен усет за нещата, той не може да бъде мотивиран с декларации и празни обещания. Това е комплексен проблем, а не проблем на образованието и образованието е негов ключ, убеден е професорът.

Националната агенция за оценяване и акредитация, на която Биолчев е председател, дава лиценз за образование на университетите в България, а те са общо 51. Не са ли твърде много, беше въпросът на водещият.

Проф. Биолев обясни, че "има склонност у хората, които изследват образователните процеси, да търсят високо значение на количеството". Защо? Системата на финансиране на висшето образование до голяма степен е подчинена на количествен показател - колко студенти имат и т.н. А въпросът е в качеството. "Ако финасирането бъде подчинено на качественото образование и се създаде обективна възможност оценките да важат и да не бъдат подменяни, тогава и самият поток на студентите ще определи броя на университетите", каза професорът.

Относно "филтрите в университетите", които да определят кой става и кой не за съответната специалност, проф. Биолчев смята, че това е невъзможно да се осъществи при положение, че финансирането на висшите учебни заведения зависи от броя на студентите в тях.