Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син

"Разказ за едно съвременно жертвоприношение". Иглика Трифонова

Държава: България, Швеция, Холандия
Година: 2015
Времетраене: 105 минути
Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син
За продукцията

Драма

По идея на Емил Христов

Сценарий: Иглика Трифонова
Режисьор: Иглика Трифонова
Оператор: Рали Ралчев
Музика: Теодосий Спасов

В ролите: Роман Боранже, Самуел Фрьолер, Изудин Байрович, Ованес Торосян, Нермина Лукач, Карасимир Доков, Игор Скварица, Лабина Митевска и др.

Продуцент: Клас Филм - Росица Вълканова

ФАБУЛА

Прокурор от Международния съд в Хага е в процес да осъди военен престъпник за геноцида в Босна чрез лъжливи показания. Съмнението на адвоката в историята е моментът, от който започва филмът....

(...) Територията е чужда, делото е балканско, войната е световна, съдът е международен, а героите са хора в сделка с лъжата (...)

ФИЛМЪТ

"Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" е своеобразно продължение на правосъдната тема във филмите на режисьора Иглика Трифонова - след "Разкази за убийства" и "Разследване".

Проектът е одобрен от форума за копродукции Sofia Meetings и печели наградата ScriptEast за най-добър сценарий от Централна и Източна Европа на Фестивала в Кан (2011)

Сюжетът представя истински казус от Трибунала в Хага.

Идеята за филма пътува 10 години, а реализацията отнема време за проучване и запознаване в детайли.

Сценарият е сложен и многопластов. Персонажите са много и всички са важни.

Елитен актьорски състав от Франция, Швеция, Македония, Босна и България влиза в копродукция на три езика с международно послание.

Заглавието е дълго и може да продължи и още, защото финалът не затваря темата.

Световната премиера е на Фестивала "Black Nights" в Талин (ноември 2015).

Премиерата в България е на ХХ София Филм Фест (март 2016).

ЗНАЦИ:

В деня на премиерата на филма в Амстердам (24 март 2016) излиза присъдата на Радован Караджич. На прожекцията в Хага присъства самият главен адвокат на Караджич - Питър Робинсън, който изчаква да сподели лично своите впечатления с режисьорката Иглика Трифинова.

СЮЖЕТ

В съдебната зала на Международния съд в Хага Главният прокурор по дело от войната в бивша Югославия, Катрин Лагранж, призовава за свидетел сръбското момче Деян от село Глогова. Той вече има присъда в Босна за участие във военни престъпления, но в Хага се явява като ключов свидетел срещу високопоставен сръбски военен, обвинен в геноцид - командир на четниците от "Гвардия". Показанията на Деян са важни, защото са "конкретни и лични".... За всички изглежда, че делото ще завърши със справедлива присъда за военнопрестъпника и това ще бъде първата голяма победа за Трибунала.

Но адвокатът на обвиняемия – известният шведски юрист Михаил Фин, воден от професионалната си амбиция да участва в едно от големите дела на "новия правов ред", усеща, че има нещо нередно и предприема лично разследване в Босна.

Там открива родителите на Деян, който всъщност се казва Миро. Баща му е християнин, майка му – мюсюлманка. Адвокатът успява да доведе бащата на процеса и Деян се огъва.

Прокурорката се проваля. Миро признава, че в затвора са го избрали да даде лъжливи показания в Хага. Не става ясно кой го е ангажирал. Бащата е щастлив, че синът му е жив, но не може повече да го види, защото младежът бързо е екстрадиран обратно и... "качен на самолет за Босна"....

Съдбата на Миро е неизвестна, а село Голгова е обезлюдено. Незавършената история в този процес се разказва от преводачката Ясна.

"Разследване"

"Разкази за убийства"

"Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син" открива София Филм Фест:

"Денят започва с култура" - БНТ

"Артефир" в Култура - Програма "Христо Ботев", БНР

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад