Разследване

Възможното и невъзможно общуване през историята на едно престъпление...

Държава: България, Германия
Година: 2007
Времетраене: 105 минути
Разследване
За продукцията

Криминална драма

Сценарий: Иглика Трифонова
Режисьор: Иглика Трифонова
Оператор: Рали Ралчев
Музика: Хан Отен

В ролите: Светлана Янчева, Красимир Доков, Лабина Митевска, Климент Денчев, Деян Донков, Христо Гърбов, Емилия Радева, Петър Слабаков и др

Продуценти: Клас Филм – България, Phanta Vision, Flying Moon

Копродуценти: Nimar Studios, БНТ,ИА НФЦ,Netherlands Film Fund, Medienboard Berlin Brandenburg, Mitteldeutsche Medien forderung, VPRO

ФАБУЛА

Разследването на престъпление събира за кратко мъж и жена. Той е убиец, тя - следовател. Той е убил брат си. Причината - на пръв поглед битова, е всъщност натрупана с годините омраза, която се превръща в ярост.

СЮЖЕТ

Открит е разчленен труп и заподозреният Пламен Горанов, брат на убития, е задържан. Той отрича обвиненията и поради липса на доказателства, разследването ще бъде прекратено.

Но назначават нов следовател – Александра Якимова, и тя започва всичко отначало. Денем разпитва роднини, приятели и колеги на двамата братя, а през нощта – Пламен. На следователката не й остава много време за семейство. Избрала е самотата и се опитва да я превъзмогне с повече работа.

Самота разяжда и Пламен - корав единак, който постепенно започва да цени срещите си с Якимова заради възможността да поговори с нея. Разследването продължава през опита за възможното и невъзможно човешко общуване.

ФИЛМЪТ

Филмът "Разследване" печели Голямата награда на 17-ия Фестивал за източноевропейско кино в Котбус, Германия след оспорвана и равностойна конкуренция с водещи имена и заглавия в съвременното руско, чешко и полско кино. Критиката го определя като "трусов", "разтърсващ" и "психологическо цунами".

"Криминалният сюжет е основа за дълбоко екзистенциално изследване, водено от сценарист-режисьорката Иглика Трифонова. Историята е по действителен случай, много силна и прилича на древногръцка трагедия. Със сценария и режисурата си Иглика Трифонова отива дълбоко зад престъплението". (в пресата)

"Всеки, който иска да провери дали българското кино се е съвзело, трябва да гледа този филм. Той може да бъде датски, може да бъде немски, може да бъде добър европейски филм". Росица Вълканова, продуцент на "Разследване"

Награди

2 награди от Национален филмов център за поддържаща мъжка роля на Климент Денчев и монтаж на Йорданка Бъчварова (2007)

"Разкази за убийства"

"Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад