Разкази за убийства

Трима убийци в очакване на собствената си смърт...

Държава: България
Година: 1993
Времетраене: 45 минути
Разкази за убийства
За продукцията

Сценарий: Меглена Кунева
Режисьор: Иглика Трифонова
Оператор: Рали Ралчев
С подкрепата на Национален филмов център

"Разкази за убийства" е началото на времева трилогия от режисьорката Иглика Трифонова. Невключеното в "Разкази за убийства" влиза в сюжета на игралния й филм "Разследване"/2007/ с документацията, която пази 10 години. Темата за присъдите продължава в "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син"/2015/.

"Всичко започна от "Разкази за убийства", споделя режисьорката. "Разкази за убийства" събира действителни истории за престъпления от убийци, които са причинили смъртта на други хора, които също са имали смъртна присъда. Наблюдението е върху психологията на хора между смъртта и смъртта, между чуждата и собствената си вина.

"Разкази за убийства беше в началото на кариерата ми и разговорите с тримата осъдени на смърт си остават едни от най-съществените мигове в моя живот. Те очакваха собствената си смърт, докато в България се водеше дебат "за" или "против" смъртното наказание". И това беше моят първи урок по житейска драматургия. Първо, се оказа невярна моята презумпция, че осъдените не желаят да говорят за това, което са извършили. Точно обратното – техните престъпления се бяха превърнали в най-важното нещо, което имат. Едно жестоко имане. Всеки от тях обаче – без значение какъв е и какво е извършил, се опитваше да разбере защо това се е случило. И имало ли е шанс да бъде избегнато. Откакто свят съществува, престъплението е част от живеенето ни, от тъмната ни страна, а всички имаме такава". Иглика Трифонова в интервю на Елена Владова

Награда "Златна роза" за документалния филм на Иглика Трифонова от XXII Фестивал на българския Филм във Варна /1994/

"Разследване"

"Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син"

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад