Разкази за убийства

Трима убийци в очакване на собствената си смърт.Автентични истории за престъпления от убийци, които са причинили смъртта на други, които също са имали смъртна присъда.Документален филм.

Държава: България
Година: 1993
Времетраене: 45 минути
Разкази за убийства
За продукцията

Сценарий Меглена Кунева

Режисьор Иглика Трифонова

Оператор Рали Ралчев

С подкрепата на Национален филмов център


Автентични истории за престъпления от убийци, които са причинили смъртта на други, които също са имали смъртна присъда. Наблюдение върху психологията на хора между смъртта и смъртта, между чуждата и собствената си вина.

"Разкази за убийства" е началото на времева трилогия от режисьорката Иглика Трифонова. Невключеното в "Разкази за убийства" влиза в историята на игралния й филм "Разследване"/2007/ с документацията, която пази 10 години. Темата продължава в новия й филм "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син"/2015/, който открива "София Филм Фест" през март 2016.

Награда "Златна роза" за документалния филм на Иглика Трифонова от XXII Фестивал на българския Филм във Варна /1994/

"Всичко започна от "Разкази за убийства", споделя режисьорката.

"Разкази за убийства беше в началото на кариерата ми и разговорите с тримата осъдени на смърт си остават едни от най-съществените мигове в моя живот. Те очакваха собствената си смърт, докато в България се водеше дебат "за" или "против" смъртното наказание". И това беше моят първи урок по житейска драматургия. Първо, се оказа невярна моята презумпция, че осъдените не желаят да говорят за това, което са извършили. Точно обратното – техните престъпления се бяха превърнали в най-важното нещо, което имат. Едно жестоко имане. Всеки от тях обаче – без значение какъв е и какво е извършил, се опитваше да разбере защо това се е случило. И имало ли е шанс да бъде избегнато. Откакто свят съществува, престъплението е част от живеенето ни, от тъмната ни страна, а всички имаме такава". Иглика Трифонова в интервю на Елена Владова