Промени в модела на здравно осигуряване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вариантите всъщност са 4. Има вариант да остане сегашната ситуация. Нищо да не се промени. И той е най-вероятният. Има вариант да се върнем към модела „Семашко“, тъй като има привърженици и на този модел, коментира Стойчо Кацаров, директор на Център за защита правата в здравеопазването.

Според него най-изгоден и добър е моделът за пълна демонополизация, където ние ще можем да избираме фонд, в който да се осигуряваме. Ако не сме доволни от този фонд, ще изберем друг. По този начин фондът става заинтересован да ни служи добре, за да не избягаме при друг. Това ще подобри ефективността и контрола и пациентът ще бъде поставен в центъра на системата на здравеопазване. Този модел на пълна демонополизация е по-лесно да се приложи от административна гледна точка и крие по-малко рискове при прилагането му.

Вариантите са 4. Първият вариант е настоящият, който не е напълно изчерпан. В него има много резерви, които доста правителства не успяха да използват. И оттам се получи това тежко недофинансиране на здравната система. Следващите два варианта са представените днес от министър Ананиев. Това каза д-р Николай Брънзалов.

Днес не бяха предложени в собствения смисъл на думата здравноосигурителни модели. За да говорим за модел, се изисква повече конкретика и прецизност. Бяха описани две идеи, които имат различно начало на общ финал. Едната идея е за пълна демонополизация на здравноосигурителния модел. Втората идея е за плавност и постепенност, която в крайна сметка пак да доведе до пълна демонополизация. Това посочи Светла Несторова, която е председател на Асоциацията на българските застрахователи.

"Видима е добрата воля на екипа на министерството да започне диалог, да се признаят директно недостатъците в системата, нейното непълно финансиране, казусите с качеството и отсъстващия контрол. Този диалог започна днес, но той тепърва ще трябва да изкристализира”, поясни тя.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад