Провериха първата от 14-те къщи за гости

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проверяващите пристигнаха по обяд изненадващо в тази къща за гости в Лясковец, финансирана от Държавен фонд „Земеделие" чрез местната инициатива група „Лясковец - Стражица".

Стефан Спасов - проверяващ от Министерството на земеделието, храните и горите: Ще установим дали къщите се използват по предназначение или не. Ще проверим съответствието на дейностите, които са дадени, като проектно предложение, дали съвпадат с реалността.

Собствениците на имота са кандидатствали за финансиране за допълнително оборудване от новия програмен период по Програмата за развитие на селските райони. Те не бяха притеснени от изненадващата проверка.

Димитринка Качамакова - собственик на къща за гости: Ние си работим, функционираме. Къщата е купена 2012, 2015 е пусната в експлоатация. Много повече средства сме вложили, отколкото сме получили...

Екипът проверяващи се запозна с документацията и състоянието на къщата, както и с регистрите от цялостната ѝ дейност до момента, но нарушения не бяха открити.

Стефан Спасов - проверяващ от МЗХГ: Използва се по предназначение, има регистър на нощувките и на гостите. Има месеци с регистрирани около 150 нощувки.

Проверките трябва да приключат до средата на юни. Ако бъдат открити нередности, собствениците ще трябва да връщат вече получените средства, а тези които сега кандидатстват с проекти няма да бъдат одобрени.