Първан Симеонов: В момента имаме доверието на Запада повече отвсякога

Предаване: Панорама, 20.04.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всеки има тъмна и светла страна. В публичните личности е много видима тази битка между светлината и мрака. И от време на време мракът взима превес. Трябва много да внимаваме, препоръча социалният антрополог Харалан Александров.

Симеонов не вижда разлика между президентската и премиерската позиция по Източно-западния въпрос. И двамата звучат доста балансирано и когато са навън, няма проблеми. Това, което ясно се вижда, е, че ГЕРБ традиционно бие президента Радев, защото е най-рейтинговата фигура в страната. И е нормално той да бъде бит в политически план. И да бъде вкарван в партийна схватка. Президентът трябва да играе по ръба, каза социологът.

По думите му нормално е да има известна политическа и лична ревност между Радев и Борисов. Това е нормален партиен шахмат.

„Хубаво е да си удряме по някой публичен шамар от време на време, но нека да остава в рамките на добрия вкус. И да не си нанасяме тежки щети. Достатъчно тревожна е ситуацията в международен план. Много е голяма отговорността на публичните фигури, за да се обвиняват взаимно в тежки прегрешения”, посочи Александров.

Според него е безумно да се поставя въпросът за възможността България да напусне ЕС и НАТО. Сблъсъкът Цветанов – Радев социалният антрополог определи като битка между двама амбициозни и честолюбиви политици. Той призова държавните мъже да са по-обрани, смирени и отговорни в атаките си един срещу друг.

Първан Симеонов подчерта, че в момента имаме доверието на Запада повече отвсякога.