(Р)еволюция на политическия виц

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За това как се променят през годините политическите вицове в студиото на "Денят започва с култура" разговаряхме с писателя Румен Леонидов, Чавдар Николов, карикатурист, Радослав Бимбалов, създател на фейсбук платформа за политически шеги, и доц. Станой Станоев, изследовател на вицовете и анекдотите, от Института по етнология и фолклористика в БАН.

Доц. Станоев заяви, че в годините на прехода историята на вица се промени рязко. Бяхме свикнали на една много богата вицова култура и шокът беше много голям, когато още в първите месеци на 90-те години вицовете престанаха да съществуват в устна форма, но се появиха във вестниците, в сборниците, в телевизионни и радио предавания. Друга промяна е, че се смениха образите в политическите вицове - нещо напълно естествено, обясни той. По думите му и смехът се промени. Днес той е по-малко и е по-слаб.

Радослав Бимбалов разказа, че при стартирането на фейсбук платформата "Пътеводител на българския гражданин" е целял да изрази това, което мисли. Според него фейсбук е един социален изолатор, защото докато си мислим, че там общуваме с другите, всъщност се изолираме от околния свят. Затова идеята му е била да разбуни духовете поне на хората, до които може да достигне в този социален изолатор.

Чавдар Николов изрази несъгласието си, че вицовете са станали по-прости. Преди имахме подготвеност да очакваме смешката "през 9 земи в 10". Дори далечния намек за нещо се смяташе за много смешен. Сега нещата са по-директни и по-брутални. Той обясни, че понякога визията на политиците е тази, която провокира карикатуриста. Друг път най-случайно някой от политиците провокира с поведението си.

Румен Леонидов каза на свой ред, че негови колеги издадоха два тома - единия с пропагандата на лозунгите от соца. Там са събрани най-ярките примери на глупостта на чиновника, на натегача, на партийния секретар - всички, които определят лозунгите. Присмехът на протестиращите беше много по-елегантен, по-незлоблив, саркастичен и открит и на него е посветен вторият том.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад