Радан Кънев: Заплаха за националната сигурност са двете лица на ДПС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Радан Кънев коментира в студиото на "Още от деня" гласуваното в парламента предложение на премиера Борисов за освобождаване на Веселин Вучков и избиране на вицепремиера Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи, както и прехвърчалите искри между представителите на парламентарните групи, като разграничи две неща - едното е естественият повод опозицията да атакува управлението и мнозинството, което Кънев определи като парламентарен живот. Второто е странният повод промени в МВР и ДАНС да се използват от страна на ДПС да се размахва етническата карта и да отправя етнически заплахи, както и лекотата, с която премиерът им се върза, каза съпредседателят на Реформаторският блок.

Той коментира и думите на Бойко Борисов в парламента днес за етническия мир и за протестите миналата година против кабинета "Орешарски". Кънев подчерта, че работят заедно и не се сърдят. Но изрази личното си чувство, че е силно обиден, защото когато на 14 юни са излезли като граждани, не като партии, и тогава, когато Борисов забраняваше на своите хора да излизат на протести, тогава са се скъсали да им дават акъл всякакви витии, анализатори и прочие - врагове на Борисов, да казват "Оставете ги да го смачкат, защо им пречите, после вие ще дойдете". Той припомни, че са били всички на площада и никой не го е делил на хора, които са гласували за ГЕРБ, за Реформаторите, за Зелените. Те са били там не да защитят Борисов, а да защитят демокрацията. И припомни, че без първите 5-6 дни Пеевски щеше да е днес шеф на ДАНС и Орешарски щеше да ни управлява и Борисов нямаше да е в тази роля на тази трибуна.

Радан Кънев припомни, че днес в парламента се е коментирал етническият мир и националната сигурност, както и че Лютви Местан е казал две неща - че ДПС няма хора в МВР и службите и че ДПС не е заплаха за националната сигурност. "Заплаха за националната сигурност са двете лица на ДПС. От една страна - либералната партия, защитаваща предимно права на малцинствата и представляваща интереси на малцинствата, от друга страна - мафиотската структура, която се крие зад този етнически и по тази причина доста гарантирам вот. И да, българските турци, българските роми, българските мюсюлмани, българските либерали нямат представители в МВР", каза Кънев. И припомни, че е видял и български мюсюлмани, и български либерали, които са излезли на протест спонтанно при издигането на кандидатурата на Пеевски. Радан Кънев беше категоричен, че тази двойнственост на ДПС поражда заплахата за националната сигурност, защото зад етническата карта, която днес пак беше размахана, се придвижват интересите на политическа мафия, която няма никакъв етнически компонент, и тя заплашва националната сигурност, а не хората с различен етнос и вероизповедание. Монополът на ДПС свършва и мафиотите побесняват и почват да размахват етническата карта, защото скоро няма да имат нищо, заяви съпредседателят на Реформаторския блок. "Затова е заплахата, затова и не съм доволен, че така лесно приема тази заплаха за чиста монета г-н Борисов", подчерта Радан Кънев.

Той припомни позицията на реформаторите, че г-дата Лазаров и Писанчев трябва да си ходят, като подчерта, че тя е много стара. "При нас всичко е открито, всичко е публично", категоричен беше Кънев. И поясни, че са сложени основите на една стабилна реформа в сектор "Сигурност".