Регистрацията за евроизборите още не е започнала, тъй като няма указ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Право да кандидатства за член на Европарламента има всеки български гражданин, навършил 21 години към изборния ден, има постоянен адрес в страната, живял е постоянно най-малко през последните две години в България или в друга държава-членка на ЕС, няма гражданство в държава извън Общността и не е поставен под запрещение, нито изтърпява наказание лишаване от свобода.

Тя коментира и кандидатурата на Евгения Банева за евродепутат. Този въпрос все още е някакво заявено желание. След като започне регистрацията на кандидатите, Изборният кодекс урежда техния статут. Кандидат за евродепутат не може да бъде задържан или привличан като обвиняем с изключение на случаите на престъпление от общ характер, посочи говорителят на ЦИК.

Няма как обаче един евродепутат, ако има присъда и той не е на свобода, да изпълнява функициите на такъв, заяви Нейкова.

Мандатът на Централната избирателна комисия е 5 години. Мандатът на този състав на ЦИК изтича на 21 март. Съгласно Изборния кодекс процедура за нов мандат трябва да бъде проведена не по-късно от три и не по-рано от един месец, но има и текст, който допуска, че членовете на ЦИК могат да изълняват мандат до встъпването на новите членове на Комисията. Ако Народното събрание не предприеме процедура по избор на нов състав, сегашният състав може да изпълнява задълженията си, обясни Нейкова.