Села в община Невестино без транспорт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-близката автобусна спирка, от която жителите на двете села могат да се качат на автобус до Невестино, или по голямо населено място, се намира на главния път между Кюстендил и Дупница. За да стигнат до спирката, обаче на местните 50-ина възрастни хора им се налага да вървят по над 5 км пеша.

Елинка Манова: Е ми трудно, стари са, вече не могат, децата кой на къде видел хванал, изоставени сме ама кой да ни помогне, кой да ни помогне, никой.

85-годишната баба Лиляна живее сама и разказа, че е много притеснена, защото като няма автобус до селото, не може да отиде навреме при своя личен лекар.

Лиляна Иванова: Много лошо, сега съм болна нема с какво, нема кой да ме откара на лекар, а съм зле.

В двете села Долна Козница и Мърводол няма и хранителен магазин.

Роза Спасова: Само хлеб се продава от Невестино ни го докарват, ако ми требе нещо или поръчам на детето да ми го докара от София или дойде тука фанеме, на Невестино идеме и пазаруваме да има що да се яде през седмицата.

Възрастните хора си припомниха, че преди години до техните села е пътувал автобус ежедневно.

Роза Спасова: От Кюстендил тука дойде и обикаляше, Долна Козница, Мърводол, Блато и айде за Кюстендил и како го махнаха, ни има превоз, ни нищо.

Росен Тодоров: Мисля че на транспортните фирми не им се изплаща и за това няма.

Въпреки това, хората се надяват линията да бъде възобновена. Те ще бъдат много доволни и ако могат да пътуват до града поне един път седмично.