Ренета Инджова: БПЦ да бъде реконституирана отново

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бившият премиер на България Ренета Инджова коментира в "Денят започва с Георги Любенов" отказът на Българската православна църква във Всеправославния събор на остров Крит. Тя поясни за зрителите, че съборът се готви от 40 години, а не го е имало над 1200 години. "Това беше голямото събитие, което светът очакваше най-сетне да се случи. През цялото това време нашите клирици със своите идеологически образования направиха какво ли не, междувременно подписаха всички документи в Шамбези, вече беше ясно, че оттук нататък ще се върви по правия път, защото има административни неща, които не могат да се нарушават, и въпреки това, въпреки подписите, въпреки участието в Синаксиса, се оказа, че Българската църква е високомерно обзета от болестта, наречена от тях прелест, не дадоха дори и отговор на въпроса защо не отиват", каза Ренета Инджова.

Бившият премиер обвини медиите, че участват в "дондуркане на населението", то трябва да бъде, макар и с въпросите запознавано, но да не търси решения.

И предложи решение за БПЦ - тя да бъде реконституирана отново. "Тъй и тъй имаме опит в схизмите, в правенето на екзархии, ще го направим и това - и поне ще покажем на света какво значи безверие", заяви Ренета Инджова.