Ревизия на Ньойския договор - предложения и възможности

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ние все още не осъзнаваме, че над 2 милиона българи живеят под тирания. Тези хора - на запад и юг от нашите граници, нямат право да се нарекат "българи", не учат майчин език - нямат право на това. Много от тях са били и в затвора заради vlcsnap-2013-11-29-18h25m06s251българската национална идентичност, която те имат. Това каза в "Още от деня" депутатът от "Атака" Адриан Асенов в коментар по повод 94-тата годишнина от подписването на Ньойския договор.

Тази седмица партия "Атака" обяви в Парламента, че териториите, населени с хора с българско самосъзнание, в Сърбия и Македония трябва да бъдат присъединени към българската държава. Според лидерът Волен Сидеров "Ньойският диктат" няма сила спрямо Сърбия и Македония и е недействителен по отношение на Западните покрайнини и Струмица, поради разпадане на държавата, с която е бил сключен договора.

vlcsnap-2013-11-29-17h5Ньойският договор съвсем спокойно може да бъде анулиран и да бъдат върнати териториите с население с българско самосъзнание в територията на България и хората да се чувстват свободни, убеден е Адриан Асенов. "Стига сме мислили за бежанците, които идват по някакви незнайни причини, и да мислим дали има какво да ядат и кой да ги подслони. Ние за собствените си българи не мислим", призова депутатът от "Атака" и добави, че предстои да бъде изработен проект за решение към правителството, което да предприеме необходимите международни стъпки за реализирането на този дългосрочен проект на партията.

"От юридическа гледан точка Ньойският договор е отдавна в правното небитие. Границите в Европа са неопределени, включително и между България и Югославия, от Парижкият мирен договор от 1947 година", поясни историкът Божидар vlcsnap-2013-11-29-18h2Димитров и добави, че с много по-голям успех "Атака" би могла да оспори Берлинския договор, защото държавите, които са го подписали, вече не съществуват - Австро-Унгария, кайзерова Германия, имперска Русия, Османската империя.

"Политиката на България към тези територии е да се стреми да постигне повече права за българското население там. Ако ни върнат Струмския окръг - един хубав, плодороден окръг, това означава, че ние се отказваме от останалата територия на Македония, където също живеят българи", отбеляза Димитров.

Цялото предаване можете да видите ТУК.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад