Рокли с дух на античност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Модата обикновено е свързана с нови тенденции, платове и десени. Всяка година моделите стават по- авангардни и необичайни. Точно обратното - рокли с дух на Античност ще ви покажем в следващите минути. Авторката  Петя Пенкова е и дизайнер на дрехи, и реставратор в Националния археологически музей.

Колекцията  на Петя е замислена като серия от 6 рокли. Те ни представят знатната "Тракийка" от гръцките съдове или победителката "Нике" от Самотраки. Екзотично изглеждат върху съвременните  мателиали орнаментите от черно-фигурната керамика.

Петя Пенкова - реставратор в АИМ към БАН: Елементите, които използвахме, бяха от една страна от фриза, от един керамичен съд, едни женски фигури върху полата. От друга страна горната част трябваше да имитира тези хитони, които са носили.

Тук в центъра имаше от аташето на една дръжка от съд. Това е долната част на дръжката, там, където се прикрепя към съда. Една женска фигура, която беше използван този мотив, за да се направи като накит тук на самата рокля.

Реставраторът Петя Пенкова посвещава свои модели на различните епохи -  златна рокля по модел на тракийски, сребърна - с елементи от ритона от Борово и амфората от Дуванли, бронзова, вдъхновено от съдове от 6-4 век преди новата ера.

Петя Пенкова - реставратор в АИМ към БАН: Идеята беше да се представят основните материали, от които са изработвани предметите през периода 6-4 век, който бяхме избрали.

Така докато изследва технологията на производство на предмети от метал, и хрумва  роклята, вдъхновена от златните накити. В  нея преобладава червеното - цветът, с който украсявали бижутата на знатните дами в античността.

Петя Пенкова - реставратор в АИМ към БАН: Ние нямаме точно запазен текстил, но да речем, сме изследвали върху един наколенник имаше запазени части от текстил и върху него имаше едно петно, което изглеждаше багрено. Направихме изследвания, една наша колега Дияна Николова и доказа, че е ализарен, което е червено багрило.

"Вдъхновена от античността" е колекция, която съчетава оригиналната визия на миналото и практичността на материите от съвремието. И доказва, че независимо преди или след новата ера жената винаги иска да е красива и оценявана.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад