Росен Иванов: Водят се преговори за трансплантации с други центрове в Европа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Росен Иванов: Това е суверенно решение на Австрия, в случая Виенската болница. Споразумението с България не е прекратено, важното е, че в тази част по обучението на съвместни екипи то е в сила и ще се изпълнява. Има график за обучение от началото на 2020 г., формирани са екипите, които ще се обучават, програмата е ясна - 3-месечни модули, различни видове специалисти, които обслужват процеса на трансплантация.

Към момента Министерството на здравеопазването предприема решителни мерки да се сключи ново споразумение с друг трансплантационен център в Европа. Изключително интензивни разговори се водят, подчерта той.

В пряко включване в ефира на предаването участие взе и Наталия Маева, успешно трансплантирана пациентка, член на УС на Българска пациентска организация.

По думите й, пациентите са изключително притеснени от така създалата се ситуация. И миналата година се водеха преговори, пак се търсеха варианти с клиника. Илияна е добър пример, но за жалост, другите пациенти няма да имат шанс, заяви Маева.

В отговор, Росен Иванов заяви, че ситуацията не е по вина на нашата страна и в момента се прави всичко възможно за споразумение с друга клиника за трансплантации в Европа.

Вижте целия разговор във видеото.