Нено Димов: В ловния сезон популацията от глигани трябва да се сведе под 0.3/ха

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Местата да загробване на умъртвените прасета се избират много внимателно, за да се избегне по-нататъшен риск за околната среда. Над 60% от подадените места са отказани от санитарните инспекции по места, тъй като се съобразяват с изискванията да не са в близост до санитарно-хранителни зони за питейни води, да няма високи подпочвени води, да не са в защитени територии. Има изисквания и по линия на Министерството на земеделието - например, какво да се подлага в местата за загробване като изолационен слой. В бъдеще време, след като отмине тази криза, ще трябва да се предприемат и нови мерки, обясни министър Нено Димов.

Иначе изгарянето може би, би бил по-добрият начин за унищожаване на животните, но тъй като според БАБХ няма подвижни инсиниатори, загробването остава единственият възможен начин.

Според екоминистъра една от мерките, които би трябвало -да бъдат приложен след като е станал известен първият случай на африканка чума, е да се определят по-рано местата за загробване на животните.

По-отношение на мерките срещу дивите прасета, които разнасят заразата, Димов каза, че министерството е осигурило средства в националните паркове да се заложат капани, което е най-ефективният начин за ловене, тъй като ловният сезон вси още не е започнал. В посока за намаляване на популацията от глигани, отново ще се работи в синхрон с Министерството на земеделието. Според европейските правила популацията трябва да бъде сведена до под 0.3/ха. Това ще се търси като ефект по време на ловния сезон.


Акценти