Росен Плевнелиев: В трудни времена се изисква силно лидерство

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той оцени шансовете на Манфред Вебер и Франс Тимерманс да оглавят следващата комисия като минимални. Все по-силна изглеждала кандидатурата на Мишел Барние.

Според Плевнелиев по-големият проблем за ГЕРБ и всички партии всъщност е ниската избирателна активност на евроизборите. Тя е един сигнал към всички, не само към ГЕРБ, доказателство, че гражданите имат ниско ниво на доверие към институциите и политическите лидери като цяло.

Президентът коментира и оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в партията.

"По-скоро Цветанов си тръгна след един много мъжки и честен разговор с Бойко Борисов. Според мен в този разговор е станало ясно, че тандемът Борисов - Цветанов, който работеше пред очите на обществото дълги години - само един факт: досега от всички избори, проведени след 2006 година, общо 12 на брой, те изгубиха само един. Ясно е, че там нещо се е пропукало и господин Цветанов си тръгна", каза Плевнелиев.

"Цветанов и ГЕРБ ни показаха една желязна политическа дисциплина, една много силна работа с милионите българи по селата и градовете. Продължавам да бъда лоялен на каузата за европейското развитие на България, без да съм член на политическа партия ГЕРБ", добави той.

Плевнелиев определи Цветанов като "един изключително лоялен човек". "Той гледа на политическа партия ГЕРБ като на своя рожба, като на свое дете и той не би го (Борисов - бел.ред.) наранил, каза Плевнелиев в отговор на въпрос дали е възможно Цветанов да се разприказва и какво би казал за ГЕРБ и Борисов.

"Бъдейки семеен човек и знаейки, че ГЕРБ е неговото семейство, аз си мисля, че няма да направи резки стъпки и ще продължи да бъде полезен на семейството си", добави Плевнелиев. Той допусна, че Цветанов е започнал да губи доверието на Борисов вероятно през 2016 година, когато ГЕРБ загуби президентските избори.

Важно е журналистите и неправителствените организации да водят тази битка за чистотата в българската политика, за борбата с корупцията и зависимостите. Аз подкрепям, че този скандал („Апартаментгейт” - бел. ред.) гръмна, но не искам той да остане само в рамките на един апартамент. Много хора в България трябва да дадат обяснение по какъв начин са получили една или друга облага. Институциите трябва да могат да насочат прожекторите към всеки акт на липса на добро и аргументирано обяснение за материално облагодетелстване, посочи още Плевнелиев.

Нередности
x

Сигнилизирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максиум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад