Румен Петков: Прокуратурата трябва да бъде поздравена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Румен Петков: Едно разследване на Прокуратурата не може да бъде тълкувано като политически удар. Това е цинизъм.

Той припомни, че през 2007 година Ивайло Калфин е направил една детайлна разработка, в която много ясно се казва, че процедурата за получаване на гражданство е непрозрачна, че създава условия за корупционни действия и практики, че трябва да се създаде карта с ясни критерии за случаите, в които говорим за български произход. Според председателят на АБВ това е една изключително тромава процедура, която е и непрозрачна. Предложението на Калфин е било да се създаде съвет и агенцията да бъде секретариат към съвета.

Румен Петков: Разбира се, че тази порочна практика не е почнала 2017 година. Че има забавяне - има, че има тежък удар върху такива корупционни схеми също е факт и Прокуратурата трябва да бъде поздравена.

Според него трябва да оставим разследващите да внесат съответните доказателства в съда и до произнасянето на съда не бива да се спекулира с раздаване на присъди.

За получаване на удостоверение за български произход трябва да има единен стандарт. Трябва да има ясно заложено какво разбираме под български произход, защото има различни казуси. Опитите да се създаде ред трябва да бъдат подкрепени, смята Петков.

Акценти