С шарени чорапи в Международния ден на хората със синдром на Даун

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За четвърта година от фондация "Живот със синдром на Даун" ни провокират да направим видимо съпричастието си с чифт шарени чорапи.

Силвена Христова, фондация "Живот със синдром на Даун": "Този ден се превърна в празник - нещо, което и самите ние не сме очаквали като родители, защото ние също сме родители на дете със синдром на Даун."

Шарените чорапи не решават проблемите, но помагат на останалите да ги видят.

Силвена Христова, фондация "Живот със синдром на Даун": "Има нужда от много специалисти в градините, в училищата. Работата в екип с родител, с учители и със семейството е в основата на успеха за всяко едно дете. така че имаме нужда от подкрепата на страшно много специалисти."

Ресурсните учители обаче не достигат по мнение на родителите.

Силвена Христова, фондация "Живот със синдром на Даун": "Един ресурсен учител се занимава с едно дете в детска градина два пъти седмично по половин час, което е абсолютно недостатъчно."

Във варненската детска градина "Маргаритка" от началото на тази година са намерили решение – специален екип за подпомагане на децата със специални потребности.

Росица Петрова, ресурсен учител в ДГ "Маргаритка", Варна: "Опитваме се да направим всичко възможно, за да чувстват добре в детската градина и най-вече да са полезни и да им създаваме умения, които да са полезни за тях и в бъдеще.

Заедно с педагогическия съветник Десислава Дочева те работят с родителите, останалите учители и социалните асистенти.

Диляна Влаева, логопед в ДГ "Маргаритка", Варна: "Разговаряме с тях – от какво точно се нуждаят децата, а ние, като специалисти, пригаждаме материала в удобен за тях вид за научаване."

Ивайло е на 4 години и половина, в "Маргаритка" е още от яслената група.

Светла Йорданова, майка на Ивайло: "Определено наистина се чувства добре. Те се отнасят с него съвсем нормално, радват му се, даже понякога е център на внимание и се карат кой да седне с него на масата."
Силвия Валентинова, социален асистент на Ивайло: "За да му се привлече вниманието – повече игри, рисуване, нещо което му е интересно, трябва да е цветно, за да може той да се заинтригува по някакъв начин и да иска да се занимава с дадената задача. Много е важно правилно да се подходи към него."
Силвена Христова, фондация "Живот със синдром на Даун": "Всички хора сме различни, но най-важното е да се подкрепяме."

В момента у нас няма статистика или регистър, но по данни на фондацията годишно у нас се раждат сто деца със синдром на Даун, които имат нужда от подкрепа всеки ден.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад