Съдебната реформа накъде?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Още от деня" на гости беше вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. С нея говорихме за адвокатските ставки и електронното правосъдие.

Златанова каза, че по закон адвокатурата е независима. Там работят висококвалифицирани юристи. Тя е част от обществото и важна част от съдебната система, каза Златанова. На вицепремиерът й се струва, че в настоящия момент на икономическа криза колегите й са приели тази стъпка предварително. Нейния апел към тях е да преосмислят таксите си. Тя не мисли, че увеличаването им ще доведе до по-голяма заетост на адвокатурата.

Министър Златанова обясни, че крайната цел на електронното правосъдие е  освен на хартия да може да се разчита и на дигитално съдържание. Това е посоката, в която върви света, каза тя. Златанова обясни, че електронното правосъдие създава редица удобства за гражданите. По този начин ще бъдат спестени и на бизнеса и на тях разхождането по институции. Много важен аспект е, че ще се подобри и прозрочността, обясни тя. По нейни думи ще има общо електронно управление на съдебната система и самата съдебна система ще може да прави по-добра статитика. Ключово е, че ще се приключи със съмненията за разпределянео на делата. Ще се прекрати и физическия достъп до делата в деловодствата, защото те са обект на злоупотреби, обясни Златанова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад