Сбогуваме се с Никола Гюзелев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес България се сбогува с оперния певец Никола Гюзелев. Поклонението е от 9.30 часа във фоайето на Софийска опера и балет - там, където през 1961 година той прави своя дебют като Тимур в операта Турандот на Пучини. Опелото ще бъде в 12.00 часа в църквата Света София.

vlcsnap-2014-05-19-09h20m35s66Христина Ангелакова, Дарина Такова и Юлиян Константинов бяха гости в студиото на "Денят започва с култура", за да си спомним за големия артист и човек Никола Гюзелев.

Оперната прима Христина Ангелакова подчерта, че днес целият оперен свят се сбогува с Никола Гюзелев и макар че той има своите наследници, липсата му ще се чувства дълго време. Ангелакова призна, че залата е замирала по време на неговите изпълнения.

Дарина Такова сподели, че трябва да сме горди и да не забравяме, трябва да се подчертава значимостта на един такъв артист от ранга на Никола Гюзелев. Тя припомни, че говорим за голям артист - многопластов. "Той рисуваше с гласа си всяка една роля с огромна човешка и артистична харизма".

Юлиян Константинов, оперен певец, бас, каза, че е чувствал Гюзелев особено близък и поради факта, че е роден на една дата с него. Според Константинов най-добрата роля на Гюзелев е на Досифей в Хованщина - една опера, която не е поставяна повече от 30 години в на софийска сцена.

В събота на столична сцена Старозагорската опера представи "Набуко" от Джузепе Верди в зала 1 на НДК в чест на 100-годишнината от рождението на Борис Христов. Артистите посветиха спектакъла и на Никола Гюзелев.

В рамките на предаването излъчихме и откъс от интервю с Никола Гюзелев, което се пази в Златния фонд на Българската национална телевизия. "Живял съм пълноценно, надявам се, което е щастието на един човек", споделя той.

Без съмнение той бе човек с изключителен глас, невероятен артист, човек с великолепен характер, обичан от всичките си колеги, каза журналистът и музикален критик Сашо Абаджиев в пряко включване от Националната опера и балет.

Тази вечер Българската национална телевизия ще излъчи фрагменти от операта "Дон Карлос" с участието на Никола Гюзелев в ролята на крал Филип.