Сделката за Ф-16

В предаването
Всички броеве

Избрахме ли най-доброто за страната ни и как ще продължат преговорите оттук нататък - това бяха част от въпросите, които бяха обсъдени в студиото на "Референдум". "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи с въпроса: Одобрявате ли решението за започване на преговори за закупуването на Ф-16? Още данни отн допитвания, направени специално за това издание на предаването ни бяха коментирани в ефир.

Гости в студиото на "Референдум" тази вечер бяха:

Генерал-лейтенант от резерва Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната. Във военната си кариера той заема редица ръководни постове в ГЩ на БА, ръководител е на политико-военната група, разгледала офертите за бойните самолети.Полковник от запаса Димитър Стоянов, главен секретар на Президента на Република България. Военната му биография е изцяло свързана с военновъздушните сили, бил е началник на Щаба на ВВС.Заместник-председателят на НС Емил Христов, депутат от най-голямата ПГ - тази на ГЕРБ. В парламента той е ръководил временната комисия, която се занимава с изследването на обстоятелствата около сделка и евентуално закупуване на бойните самолети Грипен. Той е подполковник от резерва. Бил е началник на група за стратегическо планиране в Щаба на многонационалните сили в Ирак.


Славчо Велков, народен представител от най-голямата партия в опозиция - БСП, член на Комисията по отбрана в НС, полковник от резерва. Биографията му е свързана с армията, МВР и службите за сигурност. Над 19 години с експертиза в района на Близкия Изток, Западна и Северна Африка.Процедурите бяха необходими, за да получим пълна информация не само за военно-техническите и оперативни възможности на самолетите, отделно да получим информация за ценовите предложения по тях и не на последно място - да получим информация за поддръжката на всички тези видове самолети в техния жизнен цикъл, за да може на базата на експертните оценки и прилагайки методиката за оценка да се вземе информирано политическо решение. Така че аз не намирам времето за загубено - напротив, бих казал, че в сроковете, които се справихме в момента на изпращането на исковете за предложения до момента на финализирането на протокола за оценка, това е един нормален срок, даже бих казал - по-къс, отколкото в други държави се прави.

Съжалявам за това в каква позиция беше поставен г-н Емил Христов на 16 януари, когато трябваше да гласува едно предварително взето решение от г-н Бойко Борисов и огласено от г-н Цветанов от САЩ още в началото на декември месец. Може би сега и той ще трябва да отговаря на достатъчно трудни въпроси и се надявам да се получи един добър дебат. По-важно е обаче, преди да започнем да отговаряме на техническите въпроси, да си зададем въпроси, които са близки до разума. Аз бих се обърнал към Вашата публика и към зрителите на БНТ с няколко въпроса. Първо кое е по-добре - да вземем 10 самолета или 8 самолета? Мнозинстово избра 8. Да получим самолетите след две-три години или след пет-шест години? Мнозинството избра пет-шест години. Да осигурим работни места тук, в България или да осигурим работни места извън България? Кое е по-добре - да платим 1 млрд. и половина или да платим незнайно колко над 2 милиарда? Мнозинството избра да платим над 2 млрд.

Аз нямам никакви съмнения, че сме избрали действително по-добрия самолет. Първо това не беше избор на г-н Борисов. Това беше предложение до г-н Борисов и трябва да се прави разлика. Тези 8 самолета по възможности не са ли повече от предлаганите 10 самолета, които нямат необходимото оборудване? Кога ще ги получим? Никой не знае кога ще получим първите самолети, ако сключим договор с американското правителство. Това е въпрос на договори и на работа на фирмата. По темата се изказаха достатъчно професионалисти. Аз не бих искал да меря своите познания с командира на ВВС, който беше много категоричен, когато каза, че това е най-добрият самолет, който можем да си позволим. Още повече, че в НС зам.-началникът на отбраната и командирът на ВВС станваха и благодариха на народните представители за това, че са взели това решение да дадат мандат на правителството да започне преговори с американското правителство.

Политическият спор се поражда от това, че с приетото решение беше направен опит да се подмени вота на народните представители от 8 юни миналата година. Там точно и ясно беше очертана рамката, бяха определени задължителните условия и след като са задължителни, те могат да се променят само с промяна на закона, тъй като решението на НС е със сила на закон. Ние смесвидетели на две неща - първо: парадоксът при работата на двете групи - съвместната група и политико-военната група, на която така и не видяхме доклада, където Ф-16 не са класирани на първо място. Те са класирани на първо място само и единствено по ресурс на използване, който е около 12 000 часа, т.е. 80 години. Бяхме свидетели на абсолютна непрозрачност.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад