Сергей Станишев: Борисов е в моите ботуши от 2005-2009

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Без съмнение оставката на вътрешния министър е криза на властта, на управлението, защото това е ключова фигура във всеки кабинет, заяви в "Още от деня" лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев - бивш председател на БСП и бивш премиер. Според него ако с промените в Закона за МВР е трябвало да бъдат сменени председателя на ДАНС и на главния секретар на Вътрешното министерство, то те е трябвало да бъдат "изпипани". Това не е направено и е закономерно становището на Правната дирекция на Министерския съвет, а един премиер, който спазва върховенството на закона, няма как да го игнорира, продължи коментара си той. "Въпросът е дали специално при изработването на промените в закона, ако целта е била промяна по върховете на МВР и ДАНС, някой не е направил някаква сделка, която не е прозрачна, и е поставил министъра, който си подаде оставка, в едно неловко положение", добави Станишев.

Той отбеляза, че формулата на настоящото управление генерира постоянна нестабилност, защото са "4 субекта, толкова разнородни, с различни виждания, трудно съвместими, което затруднява изработването на каквото и да е било политическа линия и посока". В заглавието на управленската програма се говори за стабилизиране, а това значи, че няма да има големи промени, сериозни реформи, което се дължи на противоположните субекти във властта, отбеляза лидерът на ПЕС и уточни, че в тази ситуация "има известна ирония", защото премиерът Борисов е в положението, в което Станишев е бил в периода 2005-2009 година. Трудна беше нашата коалиция, но в кабинета  силите на социалистите и либералите бяха изравнени, продължи соцлидерът с коментара си. "Сега имаме парадокс. Имаме ГЕРБ от ЕНП. Имаме реформатори, които гледат към избирателите на ГЕРБ и се чудят как да ги откраднат и които с 8 процента се държат като истинската управляваща партия и постоянно извиват ръцете на премиера. Имаме АБВ, което се отметна от всичко, за което говореше в продължение за една година. И имаме официална коалиция, споразумение с националистите. Това са трудно съвместими неща и те постоянно ще генерират нестабилност в държавата", очерта Станишев сложната обстановка в изпълнителната власт.

Според него много от партиите в управлението са се вкопчили в него и не искат избори, защото са влезли в Парламента с "анти-ГЕРБ говорене", а впоследствие са се превърнали в присъдружни партии на водещата политическа сила и ще загубят доверие при предсрочни избори. "Затова те ще крепят статуквото, а това значи, че няма да има сериозни промени нито в икономическата политика, нито в социалната политика", обобщи той.

По напрежението около тегленето на заем от 16 млрд. лева Сергей Станишев подчерта, че през 2009 година, след управлението на Тройната коалиция, държавният дълг е бил 13% от БВП на страната, през 2014-а е бил над 20%, а "сега отива на 32-33 процента". Според него тази разлика може да се обясни единствено с факта, че са заложени пари, които няма да бъдат похарчени за рефинансиране на стари дългове, а с тях ще бъде купена политическа стабилност на настоящата власт и това ще е за сметка на всички българи.

През последните години има много малко каузи, които обединяват усилията на цялото общество и на всички политици - като влизането ни в ЕС и освобождаването на медиците ни в Либия, заяви лидерът на ПЕС в коментара си по повод обръщението си за 3 март, в което призовава за обединение. "Направих това обръщение с една конкретна цел. Преди известно време се видях с премиера в Брюксел и говорихме за Шенген. Аз му предложих да работим заедно - различни политически сили, цялото ни общество, за премахване на една несправедливост към България", разкри той. След като ЕК е казала, че страната ни е изпълнила критериите за членство в Шенген, но това не става, опираме до принципния въпрос дали сме третирани еднакво с другите европейски държави и за отношението, което има към българите", подчерта Сергей Станишев. "Аз инициирам и утре стартирам национална кампания за преодоляването на тази несправедливост към България и премахване на последната Берлинска стена в ЕС, защото е абсурдно. Днес всички говорят за терористична заплаха, за това как трябва да се засили сътрудничеството между службите, между всички държави. Как ще стане това, ако две държави от ЕС, равноправни на хартия членове - България и Румъния, са извън Шенгенското пространство. Ние изпълняваме нашите ангажименти, пазим границите на ЕС, поемаме бежанци, но в същото време не ни се дава това, което сме заслужили. Това трябва да бъде преодоляно и то с общи усилия", категоричен бе лидерът на ПЕС.