Ще разтърси ли оставката на министър Вучков коалицията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво се крие зад оставката на вътрешния министър? Защо си отива Вучков и да очакваме ли още сътресения след оставката на вътрешния министър? В студиото на "Още от деня" темата беше коментирана от журналиста Валерия Велева, първи заместник главен редактор на в. "Преса" и социолога Кънчо Стойчев.

Кънчо Стойчев напомни днешната  квалификация на премиера, че това били ""ченгеджийски номера" и попита "къде се слага той в тази манджа?" Според социолога, "когато такъв човек говори за "ченгеджийски номера", тогава възниква голяма въпросителна, и допълни, че премиерът не може да излезе извън "тази манджа".

vlcsnap-2015-03-04-19h05m13s74Във връзка с резултатите от анкетата на предаването, която посочва, че хората са разколебани от оставката на министър Вучков, Кънчо Стойчев смята, че не би трябвало да мислим дали ще има още оставки. "След като премиерът ни казва, че "никой не го държи за шлифера" /изявлението на Борисов - бел.ред./, значи най-вероятно някой го държи за шлифера", е подозрението на социолога, който се позова на психологията, която би обяснила това с притеснението, че точно това е истината. По думите му "отново ни се прожектират комикси, отново живеем в една пещера, в която трябва по сенките трудно, с много логика да възстановяваме какво би могло да е и да стане.

Това отново показва че "живеем в ненормална обстановка, че ни залъгват", каза Стойчев. Той смята, че зад сцената има обвързаности и че не трябва да забравяме  как една банка беше ограбена, кой помогна, как държавата беше приватизирана и приватизираната държава изигра ролята на бухалка с всичките си институции и инструменти. Така Стойчев илюстрира наличието на скрити зависимости.  В този смисъл, според него, премиерът е също обект на зависимости.

Валерия Велева отбеляза, че според повечето анализатори оставката е много изненадваща и че всички са поставени в необяснимо положение заради този акт на вътрешния министър.

vlcsnap-2015-03-04-19h05m22s150По думите на Велева обаче, ако се върнем месец назад, тази оставка е много логична. "Още преди 20 дни, когато вътрешният министър каза, че има намерение да сменя шефовете на службите, министър-председателят категорично заяви дори от Брюксел, че няма да ги сменя. На следващия ден излезе президентът Плевнелиев и защити вътрешния министър, застана на неговата позиция".

Премиерът и президентът застанаха на различни позиции. Оттогава до сега, твърди Велева, групата на ДСБ/не на РБ като цяло/настоява за оставка на шефовете на службите. Според журналистката днес трябва да оценим този акт като създаване на две сериозни лобита във властта в рамките на коалицията.

От една страна това е президентът и ДСБ заедно с вътрешния министър, от друга страна е премиерът, който категорично защитава тезата, че в тази ситуация днес смяната не е най-сполучливият ход заради Ислямска държава, войната в Украйна, силинят имиграционен поток и проблемът със сигурността във връзка с идването на чужди граждани.

В този смисъл Велева окачестви позицията на премиера като "абсолютно аргументирана", но в същото време актът на вътрешния министър като "абсолютно морален". Когато един вътрешен министър не получава подкрепа от своя премиер, единственият начин е да си подаде оставката, добави тя.