Сергей Станишев: Изборът на Урсула фон дер Лайен не е гарантиран

Предаване: Панорама, 05.07.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той посочи, че първият ме ангажимент "е единството на нашето семейство и отстояването на принципите ни."

Сергей Станишев: Преди повече от 1 година заявихме, че твърдо подкрепяме принципа на водещ кандидат, но смятаме, че трябва да бъде този, който може да събере подкрепа в Европейския парламент. И днес съм убеден, че Франс Тимерманс щеше да има повече подкрепа от Манфред Вебер.

Никой не знае нищо за кандидата за председател на най-важната институция в Европейския съюз. Нейният избор не е гарантиран, поне по отношение на социалистите, подчерта Станишев за Урсула фон дер Лайен.

По думите му единственият кандидат с ясна програма за социална програма и устойчиво развитие, с ясни ангажименти за върховенство на закона, беше Франс Тимерманс.

Станишев посочи, че Доналд Туск, Виктор Орбан и Еманюел Макрон са повлияли на процедурата.

Аз съм човекът, който е водил най-много политически битки с Борисов, но когато става въпрос за национални въпроси, съм готов да работим заедно. Този път той ме подкрепи, това очакват българските граждани, допълни Станишев като коментар по темата, предизвикала бурни страсти в левицата.

Като "странна" той определи декларацията на БСП, с която те се разграничиха от думите му за министър-председателя Бойко Борисов.

Според Сергей Станишев намаляването на партийната субсидия е опит опозицията да бъде поставена на колене преди местните избори.