Сергей Станишев: Вчера големите икономики в Европа се обединиха срещу останалите

Предаване: Панорама, 05.04.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемът е, че в един пакет са вкарани две неща, които се сблъскват и го правят недобро законодателство, открои той. От една страна има неща, които са важни за шофьорите и работниците - по-добри условия на почивка, на труд, на заплащане. Но наред с това са вкарани чисто протекционистки текстове и рлешения, ксоито изкуствено ограничават достъпа на българския бранш до обединения пазар. Той допълни, че Румъни и Полша също са потърпевши от това.

Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти: Аз като социалист не мога да възразя срещу по-добри условия на труд за работниците и смятам, че това е доста добре решено като цяло в този пакет. Но когато вкарват едни разпоредби, които нямат нищо общо със социалната защита от типа, че на четири седмици камионът трябва да се връща в България празен, без това да се аргументира, няма как такова нещо да се приеме.

Сергей Станишев коментира, че Европа беше разделена по национален принцип. "Днес чуваме популярната теза, че "Европа на отечествата" е добрият избор и добрата политика за България, Румъния и т.н., точно това видяхме вчера - големите, силните, западните, централните икономики се обединиха срещу останалите. Големите сгънаха малките", обобщи Станишев.

Станишев напомни, че е посочен от 85% от регионалните структури на БСП за кандидат за евродепутат, но дали ще влезе в листата ще стане ясно на Националната конференция на БСП, която ще се проведе на 14 април.

"Имам самочувствието и задължение към всички тези хора да участвам в това състезание", каза той.

Той определи като непечаливша стратегия плъзгането по посока на националистите.

Вижте целия разговор във видеото.