Ще има ли търговска война между САЩ и ЕС?

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Всъщност търговската война на Съединените щати започна не от това обявяване на високите мита, а с митата, които бяха обявени за внос на слънчеви панели и перални от Китай в началото на годината. Така че тази търговска война започна още в началото на годината и като цяло идеята на президента Тръмп не беше насочена към Европа и Европейския съюз, защото Европа не субсидира производството на стомани както правят да кажем Китай, Русия, Беларус, даже има обвинения за Обединените арабски емирства и субсидиите стигат близо над 300% от реалната стойност на стоманата. Даже и да се въведат такива мита от 20%, реално тези държави, които субсидират производството на стомана, казах какви цени всъщност те имат, те няма по никакъв начин да спрат тази субсидия и да вдигнат чак толкова цените", каза Керемедчиев.

Той уточни, че Европа произвежда високотехнологични и висококачествени стомани и метали и най-големият удар ще бъде срещу Великобритания, която се стреми за подписване на споразумение за търговия със Съединените щати.

"Тръмп се опитва да изтласка според мен европейската автомобилна индустрия от Съединените щати, защото ефектът от повишаването на митото на стоманата и алуминия е, че автомобилите, произведени извън Съединените щати, ще бъдат много по-скъпи. Но нека да кажем още един ефект - когато митата на Китай бъдат вдигнати, Китай вместо да изнася към Съединените щати, ще започне да изнася евтината си стомана към Европа и всъщност това също е проблем за Европейската стоманепроизводителна индустрия", каза Весела Чернева.