Великден, храните и тяхното качество. Омбудсманът Мая Манолова

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Великден за всеки" е единствената камания у нас, която е насочена към възрастните хора. Традиционно кампанията събира пари и храни, подчерта Мая Манолова.

"Всяка година кампанията за Великден има и съпътстваща социално значима кауза. Първата година беше каузата за падане на ДДС върху дарените храни, т. е. да се стимулира дарителството от страна на производителите и търговците с храни вместо да се унищожават."

Тази законодателна промяна вече е факт благодарение на парламента и с помощта на финансовия министър, допълни омбудсманът. Тук тя добави, чче ежегодно у нас се изхвърлят и унищожават общо 700 хиляди тона храни като половината от тях се унищожават от българските домакинства.

По отношение на борбата с двойнните стандарти за храните в Европа, Мая Манолова подчерта, че тя може да се осъществи чрез активно участие на правителствата и контролните органи. В края на април предстои форум, организиран от омбудсмана, посветен на двойния стандарт при храните с работно заглавие " Двойните стандарти. Да сложим проблема на масата". Той ще се проведе с участието на министри и под патронажа на премиера Борисов.

Манолова ще настоява също да се обърне сериозно внимание на качеството на безплатните закуски в училище. Идеята, по думите ѝ, е да се направи реформа в полза на здравословните и био храни.

Що се отнася до казуса "ЧЕЗ", тя призова Комисията за енергийно и водно регулиране да провери сделката за продажбата на дружеството, "най-малкото като събере информация, за да стане ясно дали тази сделка няма да застраши сигурността доставките на електроенергия за българските граждани. Институциите - законодатели и контролни органи - според нея трябва да направят необходимото да защитят обществения интерес.