Ще печели ли България от подводен туризъм?

Ще печели ли България от подводен туризъм?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съвместен проект на български и румънски учени от Института по океанология във Варна и Националния институт по геология и геоекология в Констанца представя интересни маршрути, свързани с водолазен туризъм по българското и румънското Черноморие. Потънали кораби и изкуствени рифове, артефакти, намерени на дъното на морето са част от прeдложените обекти в туристическия пътеводител. Разговор по тази тема с доц. д-р Преслав Пеев от Института по океанология при БАН във Варна.

Тази година една от сградите символи на Варна – Дворецът на културата и спорта, става на 50 години. Каква е равносметката за отминалите години, какво е настоящето и бъдещето на културната институция – гост в студиото е директорът на Двореца Минко Христов.

Актуални репортажи:

Хотелиери в курорта Банско вдигнаха цените с близо 30 процента. Англичанинът Джеймс Хюс, който е в бизнеса от 15 години е направил корекция на цените с риск, но е загубил част от редовните си туристи - предимно гърци и руснаци. Според него цените в Банско са по-ниски в сравнение с други курорти в чужбина. Репортаж на БНТ Благоевград.

Най-голямото предприятие за производство на целулоза в България в Свищов спря работа заради липсата на суровина. Запасът от дървесина е изчерпан и дружеството посрещна зимата с празни складове. 490 работници са в принудителен отпуск. Репортаж на БНТ Русе.

Ръст на острите респираторни заболявания отчитат общопрактикуващи лекари от Пловдив. Сред заболелите са хора от всички възрастови групи. Медиците препоръчват да се избягва самолечението и да се търси навреме специализирана помощ.

Във варненския район “Аспарухово” 90% от децата от ромски произход ходят на училище. Има и такива, които по една или друга причина са извън системата, но в училище “Любен Каравелов” правят всичко възможно да ги върнат в класните стаи и успяват. Това става с помощта на образователен медиатор. Гости в студиото – директорът на училището Димитринка Георгиева и медиаторът Айдън Муршуд.

Културни акценти:
Кукленият театър в Силистра представя спектакъла “Работна мецана” от Леда Милева. Пиесата е насочена към най-малките зрители, но и към техните родители – с посланието – едните да се научат да оценяват положените за тях грижи и да благодарят за тях, а другите да подредят приоритетите си. Репортаж на БНТ Русе.

В навечерието на Ивановден, когато официално ще бъде открита изцяло възстановената Желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул, с репортаж на БНТ Пловдив ще ви отведем в Българската екзархия в някогашния Цариград. Това е място-символ на българската църковна независимост. Но и място, което всяка неделя събира сънародниците ни зад граница.

Календар "Кюстендилски мадони", вдъхновен от творби на Владимир Димитров – Майстора, бе представен в Регионалния исторически музей в Кюстендил. На страниците му са показани шест кюстендилски девойки, облечени в автентични народни носии. Репортаж на БНТ Благоевград.

Разговор в студиото с един от участниците в новия документален филм на БНТ Варна “№1 туризмът – време за шоу” - Рей Гонзалес, шоумен и продуцент на телевизионно шоу в някогашното бинго “Иберия” във Варна.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад