Ще се слеят ли пловдивските болници "Св. Мина" и "Св. Панталеймон"?

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проблемът произтича от свръхзадлъжнялостта на "Св. Мина", която трбява да се спаси по някакъв начин. Единят план е тя да се обедини със "Св. Панталеймон" в едно ново лечебно заведение. Д-р Недев каза, че в неговата болница нямат абсолютно никакви задължения, обслужват месец по месец текущите задължения. Вече от три месеца най-редовно обслужват дългосрочните задължения по 7-годишната програма за енергийна ефективност и в края на 2019 година новият управител на болницата ще се радва на нула задлъжнялост за дългосрочни задължния. На 14 август е внесено предложение общината да им даде възможност за закупуване на апаратура за 650 000 лева. Д-р Недев каза, че от 2011 до края на юли месец тази година "Св. Панталеймон" е получил около 770 000 лева субсидии от общината, извън приходите от Здравната каса, а от "Св. Мина" са получили 2 700 000 лева.

Д-р Петко Недев: Общинското здравеопазване е общинско само по собственост и по управление. В двете болници общински в Пловдив повече от половината преминали болни през тях не са община Пловдив. Около 38% са от област Пловдив, а около 18-20% са извън област Пловдив.

Д-р Недев обясни, че те предлагат една нова болнична структура. Не става въпрос само за обединяване, а за модерна, конкурентноспособна и необходима структура. Той подчерта важността на това да се разработи Спешната помощ и да бъдат разкрити нови отделения. По негово мнение ако се забави тази реформа и двете болници ще умрат.

Д-р Цветан Деведжиев, до 14 септември завежда отделението по "Кардиология" в МБАЛ "Св. Мина". След тази дата той трябва да представи изготвен от него план за оздравяване на болницата, в която са против обединението на двете здравни заведения. Преди 5 години задълженията на "Св. Мина" са над 5 милиона лева. Персоналът на болницата взима 70% от месечните си възнаграждение, работи се с много стара амортизирана техника, пари за ремонти няма.

Д-р Цветан Деведжиев: В моето отделение, което ръководя, всечки са с настроение да напуснат отделението за това, защото ако се случи този месец да вземат 70% естествено е, че хората не могат да изпълнят задължението си по никакъв начин към семействата си.

Според него никой не се интересува от съдбата на работещите в болницата. Лекарят сподели, че среща огромни затруднения в изготвянето на оздравителния план и не получава съдействие при подготовката на документи и данни.