Ще изчезне ли шоколадът? Под риск ли е бъдещето на какаото?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес, 7 юли, е световният ден на шоколада, а следващият репортаж е специално за любителите му. Новината за почитателите на какаовото изкушение е стряскаща - има ли шанс да изчезне най-популярният десерт ще разберете в следващите минути от Ирина Шуликова.

Милиони тонове какао се произвеждат всяка година, за да можем да се радваме на истински, качествен шоколад. Проблемът, който може да ни доведе до свят без любимото ни сладкарско изделие е в това, че ядем повече, отколкото произвеждаме.

Заради развиващите се пазари в Китай и Индия се покачва търсенето на какао всяка година. Това трябва да е добра новина за фермерите и за всички в сладкия бизнес, но не и за любителите на десерта, които ще си купуват все по-скъп шоколад. Други притеснителни прогнози гласят, че с течение на времето заради недостига на какао, шоколадът ще бъде заместен от изделия, приготвени с палмово и растително масло.

Ненаситният апетит на света за шоколад е една от заплашителните предпоставки за изчезването му, но от друга страна допринася и все по-големият интерес на хората към тъмния шоколад. Той е с по-високо

съдържание на какао, затова често го наричаме “истински”. Ако в млечния шоколад е стандартно да се инвестира 10% какао, то в натуралния процентите понякога стигат до 90.

Правят се опити във всякаква посока продукцията на какао да се увеличи, но някои от тях са за сметка на наситения вкус на десерта.

Според други спекулативни твърдения обаче масираната медийна вълна, която твърди, че шоколадът ще изчезне, е за да оправдае тенденциозно повишаващата му цена.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад