Димитър Манолов: Синдикатите са готови за диалог с работодателите

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди всичко Димитър Манолов изказа съпричастност за пострадалия от побой журналист Иво Никодимов и призова властите да вземат незабавно мерки, за да спрат насилието над граждани, което се случва все по-често напоследък.

Президентът на КТ "Подкрепа" каза, че "не се сърди в човешки план на Домусчиев", но не е редно, според него да се говори с такъв тон по медиите. Манолов изрази "приятна изненада" от преждеговорившия в студиото Васил Велев, като отбеляза, че има промяна в тона, което му дава надежда за развитието на спора за "клас прослужено време". Досега той не помни такъв стил и тон на разговорите между синдикати и работодатели. Спорът започнал от конфликт между двама от участниците и започнал да набира скорост. Манолов няма обяснение за ескалацията на агресията в тона.

Димитър Манолов отдава сегашното поведение на Асоциацията на работодателите на упорство, подобно на това във връзка с обсъждането неотдавна на въпроса за минималната работна заплата. Според синдикалиста работодателите имат изцяло погрешни възгледи.Манолов отказа да коментира аргументите на Васил Велев и да "влиза в експертен дебат". Според него Велев е "наре-дил толковоа много противоречия", които няма смисъл да бъдат обсъждани.

Що се отнася до намеренията на работодателите да внасят работна ръка, синдикалисът смята, че по принцип този процес в Европа е нормален, "но темповете, с които го прави България, го правят ненормален".

Димитър Манолов:
"Извън това, че изнасяме работна ръка,... ние изнасяме образование, изнасяме и раждаемост, защото България напускат образованите хора и младите хора, които раждат деца, само че не в България."

Според Манолов, ако проследим всеки процес в рамките на ЕС, с които имаме проблеми, неизбежно стигаме до ниските доходи.

Препирните и шумът от страна на работодателите, както за минималната работна заплата, така и за надбавката за прослужено време целят "безконтролния внос на работници от чужбина", смята президентът на КТ "Подкрепа". Той дори очаква "война" за класа "прослужено време".