Системата "бонус-малус" - новини и спорове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Богдан Милчев: Няколко държавни чиновници направиха успешен опит да отвратят българския народ от една доказано ефективна система, каквато е "бонус-малус". Тази система е доказано ефективна повече от 100 години, тя въздейства върху поведението на шофьорите да бъдат по-безопасни, по-отговорни. Големият проблем е, че ни се предложи една наредба, която е изключително несправедлива.

Георги Ангелов изрази съгласие, че системата "бонус-малус" трябва да бъде въведена задължително, но не бива да се разчита тя да реши проблемите. "Това е може би една малка стъпка в цялостната стратегия, която трябва да имаме за намаляване на катастрофите и убитите по пътищата." Георги Ангелов посочи също, че ако българските застрахователи са искали да въведат "бонус-малус", това е можело да стане още преди 20 години. По думите му това, че те не са го направили до момента, а се налага държавата да го въвежда с наредба, показва, че има някакъв проблем в застрахователния пазар.

Богдан Милчев подчерта, че застрахователите, които са "на светло" подкрепят системата "бонус-малус", затова е важно държавата да се намеси и да не допусне едни застрахователни компании да въведат тази система, а други не.

Вижте целия разговор във видеото.