Словото на популизма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва с култура" говорихме за словото на популизма. Гости в студиото бяха проф. Божидар Кунчев и доц. Боян Знеполски. Повод за темата беше успехът на СИРИЗА на изборите в Гърция и предизборните им обещания.

Доц. Знеполски обясни, че популизмът има два отличителни белега - обявяването на политическия елит за корумпиран, несъстоятелен, стерилен, отчужден от хората като за сметка на това популистките лидери казват, че те са истинските представители на народа и занят какви са неговите искания. Според него тези характеристики донякъде пасват и на СИРИЗА. Все пак той препомни, че във всяка голяма социална промяна има популестке момент. "Без този популистки апел не би могло да има сериозно обновяване", смята доцентът. За него е важна ситуацията на популизма, а не толкова думите. Той смята, че става едно смесване на популизъм и демагогия, като демагогията е това лесно говорене, в което се обущава всичко без идея дали това ще бъде изпълнено. Според него популизмът има по-дълбоки корени и по-сериозна заявка, той е по-радикален. "Самият популизъм не е болестта, която трябва да бъде лекувана, той е симптом на някакво заболяване", каза Знеполски.

Проф. Кунчев каза, че в литературата може да се говори и за популизъм и за демагогия. Той обясни, че има голяма разлика, но сложи акцент върху това, че те са свързани с една криза на ценностите. Като криза на културата той определи игнорирането на миналото, неизвлечените уроци и манипулацията на хората в публичното пространство. "Не се внушават истинските ценности, самото население е страдащо. Има една къса памет, която се поддава на въдиците, които му се хвърлят", смята професорът. Според него в това отношение са драстични примерите и на демагогия.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад