Случаят "Негован" - как бяха открити убийците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Много рядко става така, че ние първо откриваме кои са извършителите на криминално престъпление, а след това успяваме да съберем данни за техните жертви", каза в сутрешния блок на БНТ главен инспектор Николай Станчев, началник на сектор "Разследване на криминални престъпления" в СДВР.

И припомни, че в този случай не са знаели чии са трупните останки, които са намерени на 17 август. Единствените лични вещи, по които да идентифицират загиналите, са били едни ключове. Установяването самоличността на жертвите е резултат от провеждането на оперативно-издирвателни мероприятия и е ключове за разкриване на извършителите на това престъпление, поясни гл. инспектор Станчев.


Пламен Шляпашки и Георги Нанчев са криминално проявени за различни видове престъпления, но не за толкова тежки, като последното. Двамата извършители на убийството на Йордан Атанасов и съпругата му Мариана са действали изключително хладнокръвно и брутално. Рядко криминалистите се сблъскват с такава жестокост.


"Мотивът за убийството е ясен, той е користен. Но кое ги кара да проявят такава жестокост, аз наистина не мога да си обясня", коментира гл. инспектор Николай Станчев.

Решението за самопризнанието на престъпниците е тяхно, като до него се достигна след дълги беседи, проведени от служители на Столична дирекция на вътрешните работи. Единият от извършителите е заявил, че с облекчение разказва и му олеква. Другият е бил по-упорит, но с намирането на оръжието е разбрал, че всичко е приключило и си е признал вината.

Според гл. инспектор Станчев присъдата, която двамата могат да получат за жестокото деяние, е доживотен затвор без право на замяна, доживотен затвор или 30 години лишаване от свобода.

"Доста се коментира в последно време темата за съкратеното съдебно следствие и ако те се възползват от тази възможност най-вероятната присъда, която ще получат е 30 години лишаване от свобода" , каза той.