Пожарите в Амазония и последствията за климата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Сутрешния блок на БНТ1 цялостната картина на случващото се очертаха Десислава Микова от "Грийнпийс България" - координатор на кампанията "Климат и енергия", и известният зоолог д-р Петър Берон - учен, който години наред е изучавал тропическите гори по света.

Според Десислава Микова тази година пожарите в Амазония се случват по-рано и са много повече. За първите 20 дни на август да регистрирани около 20 хиляди горещи точки, като 75% от тях се намират на места, които само до преди две години са били гора и са били обезлесени през последните две години, добави тя.

"Това е големият проблем, който пожарите показват и подчертават тази година - обезлесяването в Амазония", отбеляза Микова.
"За първото полугодие в Бразилия са пламнали 78 хиляди пожара... Тази гора, която фактически е в 12 държави, е 20 на сто от кислорода на планетата... Тя е най-голямата и с най-голямо биоразнообразие - в териториите, където е влажна тропичната гора на Южна Америка, живеят около 10% от животните и растенията на Земята. Това невероятно биоразнообразие ще изчезне безвъзвратно с изчезването на първичната тропична гора", обясни д-р Берон.

Дори да се залеси отново, ще имаме вторична гора, която ще има съвсем друга съчетание от животни и растения, допълни той.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.