София

Вярна на любовта и корените си за ново голямо бъдеще на друга територия

Държава: Русия
Година: 2016
Времетраене: 52 минути
За продукцията
Всички епизоди

8-сериен тв филм

Режисьор: Алексей Андрианов

В ролите: Мария Андреева, Евгени Циганов, Надежда Маркина, Александър Балуев, Пьотр Зачйченко, Борис Невзоров, София Никтичук, Сергей Пускепалис, Николай Козак и др.

"Войните се печелят не от отделни хора, а от цели народи". Иван ІІІ, Княз на Московска Рус.

"Подтикваш ме към война. Не, но знам, че ако започнеш, си прав" Княгиня София Московска

Историята на средновековна Русия със съдбата на Зоя Палеолог - византийска принцеса, приютена в Рим след падането на Константинопол под османска власт. Покръстена с името София, тя е предложена от Папата за съпруга на Московския княз Иван ІІІ. Вместо в подкрепа на католицизма, на руска земя княгиня София избира да бъде вярна на съпруга си, на новата си родина и на своята православна вяра въпреки предателствата и недоверието, с които е посрещната в Московското княжество.

Втората половина на ХV век . Два века Московска Рус е под монголо-татарски гнет. Княз Иван ІІІ се опитва да укрепи позиции, като се обедини със съседните княжества за отпор на Златната орда. По това време османските войски превземат Константинопол и членове на династията Палеолог са приютени при Папа Сикст ІV в Рим.

По негово предложение последната византийска наследница Зоя Палеолог е предложена за втора съпруга /след Мария от Твер/ на Московския княз Иван ІІІ. Така Папата се надява на католическо влияние в Рус, но покръстената София, не оправдава надеждите му. Макар и приета неохотно в Москва от болярите и митрополит Филип, които не одобряват този брак, на руска земя София е вярна на своя съпруг и новата си родина, на своите християнски предци и източноправославната вяра.

Решението на Иван ІІІ му носи изгода - укрепва позициите му на Велик Княз, Московска Рус става важен фактор в Европа, приключва с татаро-монголското иго и феодалните междуособици.

За политиката му е важен съюзът с византийската принцеса, която не се страхува да противостои на интригите. През този брак минават важни събития - строителството на Успенски събор, обсадата на Новгород, дипломатическата война с Литовското княжество и хан Ахмат, защитата на Угра, борбата с ересите. Князът е сравняван с Петър І. По негово време Московска Рус разширява територията си пет пъти, обединявайки североизточните княжества - Ярославско, Пстовско, Тверско....,получава международно признание и приема герба с двуглавия орел.

Образът на Иван III изглежда противоречив - от една страна отхвърля наследственото право на братята си и прилага жестоки мерки, но в същото време време е справедлив, действайки не в личен, а в държавен интерес.

Князът има верен партньор у дома и на престола . По покана на царица София в Москва пристигат изкусни италиански майстори - оръжейници, леяри, строители, като архитект Аристотел Фиораванти, проектирал Успенския събор.

Византийската наследница внася знания и императорско наследство с редки книги и свитъци от Александрийската библиотека. Именно с тях е попълнена "Библиотеката на Иван Грозни", благодарение на неговата баба София.

София Палеолог носи на руска земя опита на Византия в държавното управление, военната организация и законодателството.

Сериалът "София" е мащабен проект за началото на формирането на руската държавност. Сюжетът предлага художествена версия на събитията, които в детайли може и да не съвпадат със съвременни исторически концепции.

В картината не липсват сцени с жестокост, убийства и заговори, в духа на сложни и противоречиви времена - с вероломни битки и предателства, но и със славни дела.

Филмът се отличава с оригинално по мащаби и автентичност постановъчно изпълнение, без аналог в съвременното руско филмопроизводство - с дворци, костюми, оригинални и ръчно изработени прибори, обувки, монети, оръжия, украшения.

На територията на Националния изложбен център в Москва са построени декори на Успенски събор и на Московския Кремъл от ХV век, когато е бил бял /не червен/. Освен в Москва снимките са в Боровск, Новгород, Астрахан, Псков, /Московска, Калужска, Псковска област/ и зад граница - в Италия и Чехия.

Филмът е продукция на "МОСКино, с подкрепата на Министерство на културата и Министерство на отбраната на Руската федерация. Премиерата е на 28 ноември 2016 по Първи канал на Руската телевизия /излъчван и в Празничната програма за Деня на Русия /12 юни/

Преди тази продукция Алексей Андрианов е режисьор на късометражни формати и трилъри. Успешният му филм е "Шпионин" /2012/. След историческата минисерия "София"/2016/ режисьорът снима "Борис Годунов" /2018/


ГЕРОИ:

Иван ІІІ, Велик княз Московски /в ролята - Евгени Циганов / - Мъдър и строг политик, силен и недоверчив. Обединява руските княжества за решителен отпор на Златната орда. Сравняван в руската история със значимостта на Петър І и единствен пример за внука си Иван Грозни.


Велика княгиня Мария Ярославна /в ролята Надежда Маркина/ - майка на Иван ІІІ от осем деца. Умна, властна и изключително набожна. Влиятелна, загрижена за семейните интереси и подозрителна към чуждите.

Боляринът Мамонов /в ролята - Борис Невзоров/ - неспокоен и алчен за слава и власт. Крои планове да омъжи княз Иван за своята дъщеря Настя, не успява, но и не забравя...


София Палеолог, Велика княгина Московска /в ролята - Мария Андреева/ - в нейни ръце е съдбата на руския престол. С бърз ум и непреклонна воля, в Москва намира своя втора родина, с любов и надежда за раждането на нова православна империя.

*Златна Романова

"София" /Русия/ - Официален сайт

Номинация "Златен орел" за най-добра минисерия от Наградите на Националната академия за киноизкуство в Москва / 2017/